Напишете дума/думи за търсене

7 здравословни проблема, причинени от недостиг на протеини

Повишен риск от костни фрактури

Точно както при мускулите, ниският прием на протеин може да повлияе и на костите. Това води до отслабване на костите, което увеличава риска от фрактури. Протеинът е необходим за абсорбцията на калций и помага при костния метаболизъм.

Недостиг на сън

Ако имате проблеми със съня или страдате от безсъние, това вероятно е свързано с недостиг на протеини. Те действат като препятствия за триптофана - аминокиселина, която причинява сънливост. Ако преди лягане ви се похапва нещо, изберете храни, богати на протеини.

Мозъчна мъгла

Много е важно в тялото да има достатъчно протеини, за да поддържате здравословната мозъчна функция. Ако изпитвате липса на мотивация, лоша памет или неприятности при усвояването на нещо ново, това е знак, че имате недостиг на протеин. Допаминът, епинефринът и серотонинът са невротрансмитери, от които тялото има нужда, за да се съсредоточи.

Препоръчителният минимален дневен прием на белтъчини за възрастни е 56 г на ден за мъжете, 46 грама на ден за жените, а за децата варира от 19 до 34 г в зависимост от възрастта им. Това може да варира, ако сте бременни или болни.

------

Желание за ядене

Ако постоянно се чувствате гладни и изпитвате непреодолима нужда за храна и закуски, това може да се дължи на диета с ниско съдържание на протеини, високо съдържание на въглехидрати и захар. Проблемът може да идва от там, че имате неограничен достъп до висококалорична храна, в която количеството протеини е ниско в сравнение с броя на калориите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X