Напишете дума/думи за търсене

Какво означава, ако постоянно ни се яде сладко

Протеините са вещества, жизнено важни за организма, тъй като оказват въздействие въху физическото и умственото ни състояние. Проблемът е, че няма общовалидна норма за употребата на протеини – необходимата доза се влияе от телесното тегло, физическата активност и множество други фактори. За да разберете дали в организма ви има дефиците на тези жизненоважни белтъчини, следете за прояватат на тези пет признака.

1. Апетит за сладко

Учудващо е, но при недостиг на протеини хората изпътват първо глад не за яйца и месо, а за сладко. При това те никога не се чувстват напълно сити. Прична за апетитът за сладко е, че една от главните функции на протеините е регулирането на нивото на кръвната захар. Затова дефицитът на протеини води до загуба на контрол над нивото на глюкозата и постоянно желание за сладки храни. Ако сутрин не хапвате нищо освен корнфлейкс с мляко, организмът не получава достатъчно енергия и съвсем скоро иска още нещо сладко за хапване.

2. Загуба на способността за концентрация и ясна мисъл

Балансираното ниво на кръвната захар е важно за умствените способности. Затова когато не ви достигат протеини, се чувствате разсеяни, губите спсобността си да концентрирате вниманието си и да мислите бързо.

3. Косопад

Протеините са незаменим строителен материал за клетките, включително и за космените фоликули. Силните фоликули пазят косата от падане, независимо от разресването и промените във времето. Коспадът може да е резултат от хроничен недостиг на протеини, но и симптом на много заболявания, така че в този случай най-добре посетете лекар.

4. Отслабване на мускулите

Протеините са нужни за изграждане на мускулната тъкан, така че ако не консумирате достатъчно от този „строителен материал”, мускулите отслабват и губим способността си дори и за елементрано физическо натоварване.

5. Постоянно боледуване

Протеините са важни не само за мускулите, но за укрепване на имунната система. Ако постоянно ставате жертва на грипове и инфекции, причната може да е дефицита на тези важни вещества. Признак за подобни проблеми е нацепването на кожата, която е една от главните имунни бариери на тялото ни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X