Напишете дума/думи за търсене

9 начина да намалим захарта в менюто си

1. Най-лесно можем да ограничим сладкото в храната си, като избягваме да добавяме захар към продуктите, които не я съдържат - в кафето, в чая, в овесената каша, да не поръсваме с нея палачинките.

2. Не се хващайте на уловките за "полезна захар". Кафявата се класифицира като полезна, но съдържащите се в нея полезни вещества лошо се усвояват от организма, тъй като колкото повече захар хапвате, толкова по-малко витамини и минерали се усвояват. Работата е там, че при повишаване на нивото на захарта в кръвта, започва производството на инсулин, който заедно с излишъците от захар отстранява и полезните вещества, съдържащи се в даден момент в кръвта..

3. Изключете от менюто си продуктите, съдържащи прости въглехидрати и тези, в които няма фибри. Това са картофите, непълнозърнестият хляб, тестените продукти, повечето от макаронените изделия.

4. Внимателно се отнасяйте към надписи като "обезмаслен". Обезмаслен не означава нискокалоричен. Доста от обезмаслените продукти съдържат захар в голямо количество, затова не пропускайте да следите състава им.

5. Купувайте разноцветни продукти - плодове, зеленчуци, бобови, кореноплодни. Колкото по-разнообразни са по цвят, толкова по-голям е спектърът на витамини, минерали и други полезни вещества, които ще си доставяте. И съответно по-малко място ще остане в потребителската ви кошница за чипсове, вафли, сладкиши или „ боклучави храни” .

6. Банално ще ви прозвучи, но свикнете да четете етикетите, на всички храни, които купувате. За да намалите количеството на използваната захар, вие трябва да знаете в какви продукти и в какви количества се съдържа.

7. Бъдете предпазливи с изкуствените подсладители, тъй като те могат да увеличат желанието ви за захар и въглехидрати, като в същото време намаляват в организма ви запасите от хром. А той е микроелементът, който е необходим за поддържане на нивото на кръвната захар в баланс.

9. Ограничете количеството на сладките плодове, когато се налага да отслабнете или знаете, че имате висока кръвна захар. Ако сте в добро здраве, тези ограничения не се налагат. Може да си позволявате до 100-120 г плодове дневно.

10. Изключете от менюто си изкуствените плодови сокове, които съдържат огромно количество захар, лишени са от фибри и в тях почти няма полезни вещества или ако ги има, те трудно се усвояват в комбинация със захарта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X