Напишете дума/думи за търсене

Основни правила за перфектен домашен козунак

Всеивестно е, че приготвянето на козунаци не е проста работа – изискват се умения, търпение и опит. Все пак, дори и да не ги притежавате, опитайте този Великден да си направите домашен козунак. Има най-различни рецепти, при които продуктите и пропорциите варират, но независимо от това спазването на основните правила винаги е добра идея.

Основни правила

Не жалете продукти – главното условие за хубав козунак са качествените продукти. И разбира се, количеството – в козунака трябва да има от всичко по много. Пресейте брашното няколко пъти, през възможно най-дребното сито.

Запасете с добри мисли – може би само поверие, но опитните майстори на козунаци твърдят, че лошото настроение е сред най-вредните съставки за хубав козунак.

Не прекалявайте с подправките – шафранът, ванилията, кардамонът, карамфилът са добра идея, но не бива да заглушават вкуса и аромата на самото тесто, а само да добавят леко ухание. Стафидите и настърганата лимонова кора не са допълнение, а необходима съставка на всеки козунак.

15 съвета за приготвяне на козунак

1. Тестото не бива да е течно (защото козунакът ще се разлее и ще стане плосък), но не трябва да бъде и гъсто (козунакът ще се получи твърде тежък и бързо ще изсъхне).

2. Месете тестото колкото се може по-дълго – трябва да се отлепва идеално от ръцете и от плота.

3. Козуначеното тесто обича да му е топло – месете на температура 35–40 градуса C. Всички продукти трябва да са предварително затоплени.

4. Използвайте смес от животинска и растителна мазнина. Сложете половината мазнина в началото и след това при месенето добавяйте.

5. На 1 кг брашно се слагат 250 г захар, като е най-добре захарта да е разтворена в топло мляко – по този начин се получават т.нар. конци.

6. Тестото трябва да е с такава плътност, че да може да се реже с нож, като не бива да полепва по ножа.

7. При разделянето на тестото преди поставянето му във форма за печене, използвайте растително масло вместо брашно, за да избегнете полепването.

8. Тестото трябва да втаса – това означава да удвои обема си. Втасването отнема от 1 час до 3–4 часа, но колкото по-бавно е, толкова по-добре. Имайте предвид, че втасването продължава и по време на печенето, така че не пълнете формите до горе, а на 1/2 от обема.

9. Преди изпичане намажете козунака със смес от яйце, разбито с 1 с.л. вода и масло, и поръсете с ядки и едра захар.

10. За да се изпече равномерно козунакът, преди да го сложите във фурната, забийте в средата дървена клечка. След известно време я отстранете – когато е суха, козунакът е готов.

11. Печете козунака в овлажнена фурна (за целта сложете съд с вода), предварително загрята до температура 200–220?C. Някои специалисти съветват 10 мин, след като сложите козунака, да намалите температурата до 180–190?C.

12. Козунаците с тегло по малко от 1 кг се пекат 30 мин, с тегло 1 кг – 45 мин, 1,5 кг – 1 час, 2 кг – 1,5 часа.

13. Ако видите, че козунакът започва да прегаря, покрийте го с алуминиево фолио или хартия. Това е единственият повод, по който може да отворите фурната по време на печенето.

14. Не вадете готовия козунак от формата за печене, преди да е изстинал.

15. Правилно приготвените козунаци може да се съхраняват в продължение на 1 седмица, а понякога и повече. За да освежите престоял козунак, направете разрез в горния слой, изсипете малко количество сироп (приготвен от захар и вода) и сложете в загрята фурна за 15–20 мин. Когато сиропът попие, козунакът ще отново стане вкусен и мек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X