Напишете дума/думи за търсене

9 причини да намалим захарта

1. Ще станем по-щастливи

Повишеното количество захар е пряко свързано със състоянията на отчаяние и депресия. Обичайно след като хапнем нещо сладко се чувстваме по-добре. Но в дългосрочна перспектива захарта отслабва способността ни да се справяме със стреса и пречи на тялото да изработва правилните вещества, които подобряват настроението - като например допамин. Освен това, захарта активира всички възпалителни процеси в организма - които от своя страна предизвикват усещане за тъга (това е особено характерно за жените). Затова вместо да прекалявате със сладкиши, когато се чувствате тъжни, включвайте в менюто си продукти, богати на триптофан - пилешко и пуешко месо, яйца, ядки. Тези храни ще помогнат на тялото да синтезира хормона на щастието серотонин.

2. Имунната система ще ни е благодарна

Вече стана дума, че захарта е основен провокатор на развитие на възпалителни процеси, а това влияе много силно на имунната система. Захарта понижава имунитета със 17 пъти - това означава, че ако консумираме много захар, тялото не е в състояние да се противопостави на инфекциите. Освен това, захарта повишава кръвното налягане, което още повече подкопава имунитета. За да засилите съпротивителните сили на организма, слагайте често на масата храни, богати на антиоксиданти: мазни морски риби (сьомга, скумрия, сардина), бадеми, сушени кайсии и сини сливи.

3. Ще подобрим способността си за концентрация

Изследване, проведено от учени от Университета в Калифорния, показва, че захарта намалява умствените ни способности и пречи на способността ни да запомняме. Сладкото създава ефект на замъгляване на ума и не ни позволява да се съсредоточим върху конкретни цели. Експертите съветват за подобряване на концентрацията да се занимаваме с медитация.

4. Ще намалим зависимостта си от захар

Неутолимото желание да хапнем нещо сладко е резултат от консумацията на захар години наред. Това вещество е подобно на наркотик и, употребявайки го в по-големи количества, рано или късно преминаваме в стадий на привикване. Тялото не умее да различава източника на получената сладост - за него е все едно дали сме хапнали грозде или шоколад. Затова, когато ви се дояде нещо сладко, вземете плод, а не сладкиш - така ще се предпазите от наднормени килограми и ще заредите с витамини.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X