Напишете дума/думи за търсене

9 причини да намалим захарта

5. Сияйна кожа

Намаляването на количеството захар има способността да забави процесите на стареене. Захарта произвежда молекули, които атакуват колагена и еластина - веществата, които поддържат кожата гладка и еластична. Някои изследвания доказват, че сладкото е една от причините за поява на акне. Така че липсата на захар е лесен начин за поддържане на младежки вид - за да укрепите ефекта, добавете към менюто си продукти, богати на витамин С.

6. Повече енергия

За известно време захарта ни кара да се чувстваме по-енергични. Но също както и при кофеина, това е краткотраен ефект, след който настъпва умора. Тялото изразходва полученото вещество много бързо, поради което се получава рязък спад в настроението и продуктивността. За да запазите за по-дълго енергията си, консумирайте сложни въглехидрати - бобови, пълнозърнести, макарони.

7. По-нисък риск от хронични заболявания

Повишеното кръвно налягане, провокирано от захарта, не е единственото опасно последствие от консумацията й. Сладките храни са в състояние да понижат нивото на „добрия” холестерол - в резултат на което се увеличава рискът от сърдечносъдови заболявания и инфаркт. Освен това, се повишава вероятността за поява на диабет и Алцхаймер.

8. По-добър сън

Стресът и усещането за отчаяние често се проявяват при любителите на сладки храни, а тези състояния водят до проблеми със съня. Намаляването на захарта помага за по-лесно отпускане и по-бързо заспиване.

9. Повече витамини от групата В

Всички витамини от групата В (и особено В1 - тиамин) са необходими за правилното храносмилане и преработката на продуктите, съдържащи захар и нишесте. В бялата захар няма витамини от групата В, но за усвояването й организмът отделя витамин В от мускулите, черния дроб, стомаха, нервите, сърцето, кожата, очите, кръвта и т.н. Така че консумацията на много сладко води до силен дефицит на витамини от групата В. Това на свой ред може да доведе до повишена нервна възбудимост, силни храносмилателни разстройства, усещане за постоянна умора, влошено зрение, анемия, мускулни и кожни заболявания, сърдечни пристъпи и много други неприятни последствия. Според някои специалисти 90% от случаите на тези нарушения може да се избегнат, ако консумацията на захар бъде намалена навреме.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X