Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва в тялото, ако не пием алкохол 4 седмици

Според статистиката човек със среден доход пие около 9,5 литра алкохол годишно и не се смята за пристрастен към алкохола.

Има седмици с по-интензивна консумация на спиртни напитки и дни, в които не се сещаме за близнем от любимото си питие.

Какво се случва с тялото на човек, ако не пие алкохол в продължение на 28 дни?

Седмица 1

- Апетитът нараства. В действителност хората ядат много повече, ако пият алкохол. И когато престанат да го консумират, инстинктивно търсят ръцете им да са заети с нещо, обикновено това е храна. Така че най-добре е да замените манджата със сок и плодове след отказване от пиенето.

- Вашето желание за сладки храни може да се увеличи. Особено сладките видове алкохол може да повиши нивата на кръвната захар, което да създаде глад за сладко. Но различните хора имат различни реакции, при някои се наблюдава спад в нивата на захарта. Това е особено опасно за хора с диабет.

- Качественият сън ще е труден за постигане след отказване от пиенето. Въпреки че алкохолът може да ви накара да заспите по-бързо, това намалява качеството на съня. Така че, когато спрете спиртните напитки, в началото сънят няма да бъде дълбок и някои хора може да имат кошмари.

- В някои случаи може да се наблюдава главоболие, което е сигнал за големи промени в организма, който се детоксикира от алкохола. Може да засегне черния дроб или да предизвика високо кръвно налягане. На този етап от спирането на алкохола, тялото може дори да изпита обратния ефект и да потиснат болката (когато хората пият редовно, имат висок праг на болка) и все още има някакво подобие на толерантност към болката в тялото през тази първа седмица.

Седмица 2

- Черният дроб започва да се възстановява. Когато хората пият редовно алкохол, чернодробните клетки умират и на тяхно място се появяват белези. Органът може да се възстанови, но това е много бавен процес. Колкото по-малко пие човек, толкова по-бързо ще бъде възстановяването му.

- Друг силен мотиватор може да бъдат промените в цвета на кожата. Алкохолът нарушава кръвообращението, което води до липса на кислород в кожата. В резултат на това тя става суха, което води до появата на пигментни петна и ранни бръчки.

- Храносмилането започва да се подобрява. Алкохолът увеличава производството на стомашна киселина. С други думи, стомахът се "изяжда" бавно. Между другото, това е причината, поради която хората ядат повече, когато пият алкохол.

Седмица 3

- Очевидните признаци на пиене на алкохол (тъмни кръгове под очите и подуване на лицето) изчезват. Това е така, защото пикочната система вече може да функционира правилно.

- По-лесно се събуждате сутрин. Когато човек е леко подпийнал, той директно преминава в дълбока фаза на сън, прескачайки началните етапи. Когато обаче концентрацията на алкохол в кръвта спадне, сънят вече не е дълбок и хората се събуждат по-често. След като алкохолът излезе напълно от системата, техният цикъл на сън се връща към естественото, което улеснява събуждането.

- Пиенето намалява производството на слюнка, което засяга състоянието на зъбите. Така че, ако не пиете алкохол, има по-малък риск от развитие на кариеси и зъбният емайл е по-твърд.

- Алкохолът не само убива болката, но и вкусовите рецептори и обонянието. С течение на времето способността за мирис и вкус се възстановява.

Седмица 4

- Ако човек има излишни килограми, теглото намалява драстично. Разбира се, стойностите са индивидуални, но средно се губят около 6-8 кг на месец. Колкото по-дълго човек не пие, толкова повече тегло ще загуби.

- Алкохолът повишава кръвното налягане. Ако това се случва твърде често, съществува риск от развитие на хипертония. Спирането на спиртните напитки драстично намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

- Кожата става много по-чиста. Акнето изчезва. Най-често това се случва, защото водният баланс в тялото нормализира и кръвообращението. Цветът на лицето става по-равномерен и пигментните петна изчезват.

- Хората имат по-ясен ум и работят по-ефективно. Това вероятно е най-малката промяна. Въпреки това резултатите от проучванията показват, че когато редовно пие алкохол, мозъкът на човек набъбва малко и милиони мозъчни клетки умират поради липса на кислород. Тези промени са много бавни, но необратими.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X