Напишете дума/думи за търсене

10 трика за спиране на цигарите

Нова година е време за равносметки, но и обещания за лични постижения. "Спирам цигарите, само да минат празниците" е сред най-честите обещания към себе си в края на декември. И то е похвално, стига човек да е мотивиран и да се подготви предварително. Ето 10 трика в помощ на желаещите да откажат пушенето, според публикация в електронното издание Medicinenet.com. 

Разберете защо искате да спрете цигарите

Мотивирайте се заради самите себе си - за да сте здрави, да живеете по-дълго, да изглеждате по-добре. Направете го и заради семейството си - за да запазите здравето и на любимите хора, като не ги излагате на пасивно пушене. 

Не се предавайте - не става изведнъж

Отказването от пушенето изисква постоянство. Повечето хора, които спират цигарите внезапно, в крайна сметка запалват отново. Причината е, че изпитват тежките прояви на никотиновата зависимост. Важното е да не се предавате, опитвайте отново и отново при неуспех. 

Опитайте никотин заместваща терапия

Ако усещате никотинова зависимост, опитайте заместващи средства вместо да посягате към цигарите пак. Става дума за дъвки, таблетки, лепенки, които обаче не бива да се комбинират с тютюнопушене. Ако е нужно, обърнете се към лекар и за медикаменти, които изискват рецепта. 

По-добре е с подкрепа, отколкото сам

Ако сте сами в начинанието, рискът от неуспех е значително по-висок, отколкото ако получавате активна подкрепа от любимите си хора, приятелите и колегите. Някои се включват и в групови поведенчески терапии. 

 Избягвайте алкохола

Добре е в началото да избягвате алкохола, за да забравите модела "Пуша, като пия". Същото важи и за кафето. Други запалват задължително след ядене. Създайте си нови навици, които включват различни действия - например след хранене дъвчете дъвка или измийте зъбите си. 

Почистете добре къщата си

Генералното почистване на дома помага с това, че намалява и изчезва миризмата на цигари от вещите: от дрехи, покривки, завеси, килими и др. Скрийте или изхвърлете пепелниците. Сложете здравословни ароматизатори - например изпарител с етерични масла. 

Управлявайте стреса

Антистрес-терапиите са отличен помощник при отказване от пушенето и други зависимости. Много добър ефект имат масажите, йога, медитациите, спортът, танците и др. Може да си помогнете ефективно и с акупунктура. 

Движете се повече, срещайте позитивни хора

Когато усетите, че ви се пуши, излезте на разходка. Още по-добре е да идете на спорт, а при невъзможност - направете комплекс упражнения вкъщи. Физическата активност помага срещу признаците на никотинов глад и за подобряване на теглото. 

Яжте повече плодове и зеленчуци

Мнозина се оплакват, че при спиране на цигарите се увеличава апетитът и ако не се контролират, качват килограми. Вместо да посягате към джънкфуд, запасете се със зеленчуци и плодове. Може да ядете в неограничени количества - тези хани не се отразяват на теглото, подобряват перисталтиката, зареждат с енергия. 

 Използвайте парите, спестени от цигари

Добре е първоначално да отделяте настрани сумата, която редовно сте давали за цигари. След няколко дни ще изпитате удоволствието от спестените пари - наградете се с желан подарък. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X