Напишете дума/думи за търсене

5 навика, които намаляват риска от рак на гърдата

Всички знаем едно нещо за рака: това е най-коварната болест. И един от най-честите видове карцином е този на гърдата. Той е и един от най-смъртоносните, ако не се открие навреме. Но ако рано се диагностицира, това е една от най-лечимите форми на рак.

Освен редовните профилактични прегледи при мамолог, има значение и начинът на живот. Създайте си тези пет навика, ако искате да се стоите далеч от това жестоко заболяване.

1. Движете се

Чувате го непрекъснато - тренирайте, спортувайте, ходете на фитнес, посещавайте йога. Следващия път, когато чуете такъв съвет, не се мръщете, а го последвайте. Редовната активност е един от най-добрите начини да подобрите здравето си като цяло и като допълнителен бонус помага в борбата с рака на гърдата. Проучване, публикувано в JAMA Oncology, установява, че 300 минути физическа активност на седмица спомага за предотвратяването на карцином на гърдата. Същото важи и за наднормено тегло или затлъстяване, за които се твърди, че допринасят за развитието на някои видове рак. Това са само 43 минути на ден!

2. Яжте храни, богати на фибри

Фибрите са част от всяка здравословна диета, но също така са свързани и с по-малкия шанс за развитие на рак на гърдата. Жените, които са консумирали около три порции дневно плодове с високо съдържание на фибри през пубертета, са по-малко склонни да развият този вид карцином в зряла възраст. Плодовете с високо съдържание на фибри са малини, ябълки, банани, портокали, ягоди. Може също да набавите нужните фибри от боб, бадеми и пекани.

3. Ограничете мазнините

Важно е да включите здравословни мазнини във всяка диета - авокадо, зехтин и ядки, които поддържат вашата енергия и ви държат сити по-дълго. Въпреки това твърде много мазнини не са добри по отношение на рака на гърдата. Жените, които спазват нискомаслени диети, са с 22% по-нисък риск от смърт, причинена от карцином на гърдата.

4. Намалете алкохола

Пиете ли вино всеки уикенд и не пропускате да посетите любимия си бар поне веднъж в седмицата? Може би си заслужава да се обречете на въздържание за малко. Връзката между рака на гърдата и алкохола е силна, показват проучванията. Дори умереното пиене увеличава риска - една напитка на ден може да допринесе за 13% по-висок риск от развитие на няколко вида рак, но предимно на гърдата.

5. ... и пушенето

Пушенето на цигари не е само предпоставка за рак на белите дробове. Оказва се, че може да увеличи риска от карцином на гърдата, особено при юноши, които още не са преминали през пубертета. Канцерогените в цигарите може да повлияят на хормоналните пътища по време на развитието на гърдите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X