Напишете дума/думи за търсене

Нигелата е мощна срещу няколко вида рак

Решихме да ви запознаем с тази подправка, защото има данни, че тя притежава изключителни свойства при борбата с много видове рак.

Някъде нигелата се слави като „божествено семе“, защото е била тайната билка на Тутанкамон. Може да я срещнете с различни наименования като черен кимион и челебитка, но никога не я бъркайте със сусам. И макар на английски да се нарича onion seeds, тоест семена от лук, тя е далеч и от това растение. Нигелата няма нищо общо и с кимиона, нищо че й казват и черен кимион – то е по-скоро заради сходство във външния вид. Тя е близка до лютичето и представлява семена от полското цвете Nigella sativa. Изключително често срещана подправка в турската кухня.

Здравословни предимства

Съществуват проучвания, според които употребата на нигела спомага излекуване на рак на панкреаса пъти по-успешно от химиотерапията. Проведени са и проучвания за рак на гърдата и рак на дебелото черво, които свидетелстват за доброто влияние на растението върху болните. Приема се под формата на масло от смлени семена нигела. То е добро и с цел засилване на имунитета, помага при алергии, кашлица, възпаление на пикочните пътища, увеличава кърмата и действа чудесно при стрес и умора.

Кулинарно приложение

В кухнята нигела ще ви бъде много полезна, ако обичате да приготвяте домашни печива и особено хлябове. В Турция я ползват за поръсване на техните типични плоски хлебчета, както и за бюреци, гевреци и др. Освен това опитайте да подправите с нея картофи или други зеленчукови ястия. Тя няма нито остър, нито особено характерен вкус. Той се засилва след термичната обработка и напомня нещо пикантно и средиземноморско. Нигелата влиза в добра комбина с резене, кимион, сминдух. Ако искате да подправите с нея ястие, което няма да мине през термична обработка, запечете семенцата предварително върху сух тиган, така ще „изтеглите“ техния аромат и вкус.

За още практична информация, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X