Напишете дума/думи за търсене

11 скрити източника на токсини, на които се излагаме на всеки ден

Независимо дали се опитвате да ограничите присъствието на пластмасата в живота ви, вероятността да сте в контакт с нея и с други токсични химикали на неочаквани места е огромна.

Бисфенол А е химично вещество, обикновено използвано в пластмасовите и други продукти. То е един от враговете на ендокринната система и повишава кръвното налягане. Може да доведе до проблеми като безплодие, нисък брой сперматозоиди, ранен пубертет, астма и дори рак на гърдата.

Може би избягвате пластмасови контейнери за храна и пластмасови бутилки за вода, но има много повече продукти, които съдържат бисфенол А.

1. Консервирани стоки

Бисфенол А често се използва в кутиите за консерви. Той може да присъства в много големи количества заради високата температура по време на процеса на стерилизация. Най-добре избягвайте консервирани храни от магазинната мрежа.

2. Касови бележки

Всяка касова бележка, отпечатана на термична хартия, може да съдържа бисфенол А. Ако разписката съдържа този химикал и тя се рециклира с други продукти от хартия, може да замърси и тях.

3. Еднократни чаши за кафе

Бисфенол А може да се открие в много чаши за кафе. Високата температура на напитката може да доведе до изтичане на това вещество в питието.

4. Кенчета за безалкохолно и бира

Много кутийки за безалкохолни напитки и бира съдържат бисфенол А. Може би е по-добре да предпочетете стъклените бутилки, в които се предлагат тези питиета.

5. CD и DVD дискове

Въпреки че са малък източник на бисфенол А, това е добра причина да прехвърлите филмотеката и фонотеката си на други дигитални носители.

6. Зъбни пломби

Ако вашият зъболекар препоръчва пломби, не забравяйте да поискате такива, които не съдържат бисфенол А.

7. Четки за зъби

Повечето четки за зъби са пластмасови. Изберете такива, които не съдържат от този химикал.

8. Паста за зъби

Пастата за зъби обикновено е в пластмасова тубичка, а доста от тях съдържат бисфенол А. Този химикал лесно може да проникне в тялото ни с търкането на зъбите.

9. Кутии за съхранение на храна

По-добре използвайте хартиени или метални контейнери за храна или обикновени стъклени буркани.

10. Кутии за яйца

Купувайте този продукт в картонени опаковки вместо в пластмасови.

11. Пластмасови играчки

Знаем, че бебетата и малките деца слагат всичко в устата си, включително и техните играчки. Пластмасата, използвана за производството на много детски играчки, може да съдържа бисфенол А, така че е по-добре да купите играчки, изработени от дърво, плат и други непластмасови материали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X