Напишете дума/думи за търсене

До какво водят вредните съставки в дрехите

Красиви и модерно облечени, но дали стилният външен вид е гаранция за безопасност. Според „Грийнпийс“ много от дрехите на пазара съдържат опасни съставки.

Алергии, екземи, обриви, дихателни проблеми, дори високо кръвно налягане и сърдечни проблеми – всичко това може да бъде причинено от различни опасни вещества, които се съдържат в дрехите. Още преди пет години „Грийнпийс“ пое инициативата да бъдат осъществени проучвания за съдържанието на всекидневното облекло. Мащабният проект обхваща стотици марки и са осъществени над 100 хиляди химически и механични тестове.

Скъпо не значи сигурно

Опасни агенти са открити дори в някои от най-скъпите марки за дрехи. Сред рисковите засечени съставки са фталатите, които са набедени за провокиращи астма, екзема и други алергични реакции. Според учени те влияят директно върху жлезите с вътрешна секреция и могат да провокират нарушаване на хормоналния баланс. Съществуват изследвания, определящи ги като особено рискови за бременни, дори можещи да предизвикат спонтанен аборт.

От „Грийнпийс“ алармират и че в някои дрехи се съдържа дори използвания по принцип в препарати и бои формалдехид. В последните години учени установиха, че той е канцегорен. Освен това се смята за силен дразнител, отключващ алергичен шок, обриви, екзема. Съществуват страхове, че дори може да предизвика бъбречни и чернодробни проблеми, ендокринни и имунологични смущения.

Учените подчертават, че опасни са и оцветителите в дрехите. Много от тях предизвикват алергии, обриви, дихателни проблеми, даже рак.

Дори в детските облекла

В дрехите е установено наличие и на нонилфенол етоксилати, които могат да отключат хормонални смущения, дихателни проблеми и кожни раздразнения. От „Грийнпийс“ подчертават, че тези вещества са регистрирани дори в детски облекла, а те крият особен риск за малчуганите.

Опасен за най-малките е и бисфенолът. Той се използва предимно в пластмасите и повечето родители вече са се научили да купуват шишета, залъгалки и биберони, които не съдържат този агент. Той обаче може да проникне в тялото и при вдишване или чрез кожата. А тестове доказват, че бисфенол се добавя в много дрехи. Той води до хормонални нарушения, проблеми с метаболизма, свръхтегло, ранен пубертет, срив на имунната система.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X