Напишете дума/думи за търсене

Вредни съставки в млечните продукти

След като ви представихме кои са опасните съставки в сирената, днес насочваме вниманието си към тези в маслото и млякото.

Млечна киселина

Използва се за подкиселяване на продукти. По принцип не е опасна, но малките деца трудно я метаболизират. Може да отключи лактозна непоносимост. Освен в млякото се използва в сладкиши, безалкохолни напитки, дори в бира.

Лецитин

Съдържа се в маргарини, сухо мляко, масло, майонеза, шоколад. В малки дози не е токсичен, но във високи дози може да доведе до болки в стомаха, повръщане, гадене.

Натриев бензоат

Добавя се в мляко, местни продукти, сосове, сладкарски изделия, дори лекарства. Може да провокира астматични кризи, обриви по кожата и уртикария.

Пропил галат

Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит, кожни алергии, нарушение на кръвообращението. Използва се в различни мазнини, маргарини, масла, сосове.

Терт-бутил хидроквинол

Петролен дериват, който се добавя в мазнини, масла, маргарин. Може да предизвика гадене, повръщане, а във високи дози дори припадъци и изпадане в кома.

Костен фосфат

Използва се в сухо мляко. Получава се от кости и е забранен за употреба в някои страни.

Бутил хидрокси анизол

Получава се от петрол. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин, дъвки, ядки. Може да предизвика алергични реакции и да отключи хиперактивност при деца. Дори има съмнения, че провокира образуването на тумори. Забранен е за употреба в някои страни като Япония и Великобритания.

Тиабендазол

Съдържа се в мляко, месо, консервирани гъби, плодови компоти. Може да провокира алергични реакции. В някои страни е забранен.

Арнато

Съдържа се в масла, маргарини, сирена, дори зърнени храни. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.

Натриев алумосиликат

Използва се в сол, сухо мляко, брашно. Учени твърдят, че е крие риск за бременни, защото може да доведе до увреждане на плацентата.

Вредни съставки в пастите за зъби

Вредни съставки в хамбургерите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X