Напишете дума/думи за търсене

4 мита за храненето, в които вярваме и до днес

Според някои проучвания дори и хората, които се опитват да живеят здравословно, се хранят неправилно. Причната е в митовете за храненето, на които вярваме и до днес, въпреки морето от информация.

Мит 1: Само фалшивите млечни продукти съдържат растителни мазнини

Ако на опаковката е написано „масло”, а след лабораторно изследване се установи, че продуктът съдържа растителни мазнини, вместо животински, значи е фалшификат. Но ако растителните мазнини са указани на етикета, това не прави продукта вреден. Медицината е доказала, че наситените мазнини, съдържащи се в натуралните млечни продукти, нарушават липидния баланс в кръвта и повишават риска от хипертония, атеросклероза и исхемична болест на сърцето. За да се избегне тази опасност, още преди години са разработени продукти, които заедно с животинските мазнини съдържат и растителни, като при това нямат в състава си вредни трансмазнини.

Мит 2: Всички добавки Е са вредни

Буквено-цифровата маркировка от типа „Е-ХХХ” по целия свят обозначава хранителни добавки, които увеличават срока на годност на продуктите или им придават определени свойства: цвят, аромат, обем. Списъкът с Е-та постоянно се мени – добявят се нови или се изключват тези, които са признати за неефективни или вредни. Организацията, която следи за това, е JECFA – специален комитет по хранителни добавки. Много Е-та са напълно безобидни – например, Е-500 (сода), Е-330 (лимонена киселина), Е-260 (винена киселина). За да избегнете опасните, потърсете информация в интернет, разпечатайте списъка и го носете със себе си, когато пазарувате.

Мит 3: Палмовото масло е отрова

Този устойчив мит обяснява, че понеже се топи на по-ниска температура, палмовото масло не може да бъде усвоено от организма. Всъщност температурата на топене не влияе на процеса на храносмилане. Палмовото масло съдържа голямо количество витамини и микроелементи – според някои именно на неговото въздействие се дължи високата средна продължително на живота на малоазийците. На стайна температура то е в твърда форма, което означава, че не е нужно да се подлага на хидрогенизация, посредством която се получават трансмазнини – тоест, намалява риска от образуване на лош холестерол.

Мит 4: Диетите са ползени за здравето

Всяка диета винаги представлява стерс за организма, а ако не е одобрена от диетолог, крие риск от йо-йо ефект и здравословни проблеми. Организмът ни е устроен така, че дори и при малко ограничение на постъпващите хранителни вещества, започва да трупа запаси. Дефицитът на витамини и микроелементи води до хормонални нарушения, които се лекуват трудно. Едиснтвеното здравословно хранене е това, което се основава на баланс между протеини, мазнини, въглехидрати и калории, съобразно начина ви на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X