Напишете дума/думи за търсене

Хранителните добавки – гледайте етикета и вярвайте в чудеса

Хранителните добавки са един от съвременните трендове в здравословния начин на живот. Общо взето, хората се делят на два типа – такива, които им вярват безрезервно, и тотални скептици. Истината, както винаги, е по средата. Те са незаменими помощници, но зависи и от нас дали ефектът ще бъде пълен. Както велотренажорът не ви гарантира тънка талия, ако просто си стои в ъгъла на стаята, така и добавките няма да направят от хамбургера с газирана напитка полезен обяд. Обаче ако ги съчетаете с пълноценно хранене и здравословен начин на живот, могат да творят чудеса.

На първо място, важно е да не се лекувате само и единствено с хранителни добавки. Но ако ги ползвате в качеството им на имуностимулатори или като плюс към лечението, ще се изненадате колко полезни могат да бъдат. Така например, пчелните продукти (мед, млечице, прашец, прополис) са чудесна превантивна мярка както против грип, така и срещу ред други заболявания.

Ехинацеята пази от простуди, гъбите рейши имат антираков и антистерс ефект, а гинко билобата подобрява кръвоснабдяването на мозъка. Стига да имате желание, винаги може да откриете добавката за вас, тъй като има изобилие от информация. Не бива обаче дословно да вярвате на обещанията, които в доста от случаите са рекламен трик. За съжаление много от лекарите у нас все още не се доверяват на ефекта им, но това в повечето случи се дължи на сляпо придържане към традиционните методи.

Добре е да подбирате добавки, в чиито състав влизат билки от нашите географски ширини – ако са твърде екзотични, винаги съществува риск да не подействат (тъй като организмът ни се настройва според местните условия) или да не са съхранявани правилно (например, ако са в насипно състояние, а не под формата на таблетки). Освен това, не комбинирайте едновременно няколко добавки, за ги ползвайте последователно.

Може да ви звучи странно, но най-важното условие е да вярвате в ефекта им. Скептиците относно качествата на хранителните добавки просто хвърлят парите си на вятъра. Но впрочем, това важи и за лекарствата. Защото вече е медицински доказано, че желанието да сме здрави и доверието към лечението съставляват огромен процент от шанса за оздравяване и добрия имунитет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X