Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем ГМО храните

За генетично модифицираните (ГМО) храни сме чували всякакви, най-противоречиви митове. Какво се крие зад този термин, опасни ли са и как да ги различаваме?

Какво означава ГМО

Генетично модифицираните организми са растения, животни и микроорганизми, генотипът на които е бил изкуствено изменен с помощта на генно инженерство. Това означава, че генетичният материал е бил взет от друг организъм, за да може продуктът да зрее по-бързо, да е по-траен, да е устойчив на атмосферни промени и различни вредители, да е по-вкусен и привлекателен на външен вид.

Генетично модифицирана храна започва да се предлага за първи път в началото на 90-те години на 20 в. Отначало се появяват домати, които могат да се съхраняват по-дълго, без да се развалят, а след това на пазара се започват да се предлагат около 30 вида други ГМО продукти – чушки, царевица, ябълки, картофи и много други.

Днес над 40 държави отглеждат ГМО култури – в Канада, например, това са захарно цвекло, тиква, царевица и соя; в Индия – памук; а в САЩ са успели да докажат безвредността и да допуснат до продажба генетично модифицирана атлантическа сьомга, която расте два пъти по-бързо и става два пъти по-голяма от дивата.

ГМО продуктите предизвикват заболявания – истина или мит?

Към настоящия момент не са открити убедителни доказателства за опасността на ГМО храните за човека. Научните изследвания, целящи да разобличат тези продукти, в 99 от 100 случая не подкрепят вредата с експерименти и статистически анализи.

Според някои учени, ГМО храните сами по себе си не предизвикват никакви заболявания, не са канцерогенни, не причиняват безплодие. Те не са токсични и не спомагат за възникване на проблеми със здравето.

ГМО са противоестествени и не са вкусни?

Важно е да се отбележи, че „пластмасовите”и безвкусни домати и ябълки по рафтовете на много магазини не са задължително ГМО продукти. Генетичното инженерство не влияе на вкуса на продуктите (въпреки че някои учени твърдят, че вече са намерили начин да го направят).

Освен това, генетичната модификация е естествен процес, които се среща дори и в природата – например, много бактерии просто пренасят своите гени в растения. Учените смятат, че с помощта на ГМО може да се получат нови сортове продукти, много по-полезни и безопасни – например, ориз с ген на царевица, богат на витамин А, и мляко без ешерихия коли.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X