Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем ГМО храните

Как да ги отличим от натуралните

1. На практика натуралните продукти винаги са маркирани с надпис от типа Organic. Надписи като Без ГМО, Non-GMO, Made without genetically modified ingredients, 100 % organic, Organic или Made with organic ingredients обикновено гарантират, че в стоката няма генетични модифицирани съставки. Най-голям е шансът да попаднете на органични продукти във фермерските магазини, докато в ресторантите за бързо хранене има доста голяма вероятност чинията ви да се окаже поне наполовина пълна с ГМО.

2. Освен етикета, има още един важен критерий – външният вид. ГМО храната е безупречна на вид и има по-правилна форма от натуралните продукти. Освен това, е по-трайна и устойчива на въздействието на външни вредители – в ГМО ябълка никога няма да откриете червей. Лъскавите, едри, красиви плодове и зеленчуци трябва да задействат сигналната лампа. Природата няма за цел да направи външния вид на храната идеален – блестящите, едри и еднакви плодове и зеленчуци са дело на генетичните инженери.

3. Запомнете този списък: 78% от соята, 33% от царевицата и 24% от рапицата в света се отглеждат с помощта на генно модифициращи технологии.

Кои продукти съдържат ГМО

Ако видите на етикета в състава на продукта растителни протеини – това значи 100% соя. На тези протеини са богати всички колбаси, полуфабрикати, чипс, готови сосове, кетчуп, консерви (особено царевица), всички соеви млечни продукти.

Растително масло и маргарин. Привържениците на здравословното хранене са наясно, че маргаринът не попада в списъка с полезните храни. Но според някои източници, можем да попаднем на зехтин, разреден със соево масло, без това да е отбелязано на етикета.

Детски храни. Това е още един шокиращ факт (въпреки че вредата от ГМО не е доказана) – повечето от големите производители на детски храни използват ГМО в продукцията си.

Сладолед, шоколад, бонбони, сладкарски изделия. Огромен процент от съставките в сладоледа са ГМО. Надписът соев лецитин на етикета на шоколадите, бисквитите, бонбоните, тестените изделия е знак за принадлежност към ГМО „отбора”

Вносни картофи, цвекло, домати, диня, тиквички, папая. Важно е да се знае, че 68% от всички ГМО продукти се произвеждат от САЩ, след което идват Франция и Канада.

Истината, както винаги, е по средата – между фанатичното отричане и пълното приемане на ГМО продуктите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X