Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем ГМО храните

Плюсовете

Генетично модифицираните организми могат да растат на територии, където старите сортове са загинали поради различни климатични условия. Много от тях са устойчиви на неочаквано захлаждане, слани, наводнения, суша. Някои ГМО растения са с изключително добре развита коренова система, което им позволява максимално да задържат влагата. Сортовете, които преди са били чувствителни към понижаване на температурите, стават по-устойчиви.

Населението на Земята се увеличава лавинообразно, а генетично модифицираните храни имат главна роля в спасяването на огромни групи от хора от глад.

ГМО храните са в състояние са се защитят от вредителите, които унищожават продукцията. На свой ред устойчивостта към въздействието на различни вредители позволява да се използват по-малко пестициди – вещества, които са безспорно вредни за човешкото здраве.

Появяват се плодове и зеленчуци, които могат да се противопоставят на вирусите, бактериите, гъбичките.

Учените работят върху сортове домати и картофи, съдържащи ваксини и лекарства за страните от Третия свят, които няма да изискват специални условия на съхранение.

Някои видове дървета са специално отглеждани за справяне със замърсяванията.

Минуси

Непредсказуеми алергични реакции – например, когато в соята се внедрява ген от бразилски орех, като по този начин се увеличава количеството на протеините, хората, имащи алергия към ядката, започват да реагират по този начин и на соята. Още един пример: ако доматът съдържа необозначен ген на риба, ще провокира алергия при хора, за които рибата е противопоказна.

Изменения в микрофлората на организма, които в крайна сметка биха могли да повлияят негативно на имунитета.

ГМО храните може да провокират синтез на протеини, които не са характерни за човешкото тяло – тоест, такива, които не са предвидени от природата.

Повечето държави нямат закони, които да регулират производството и потреблението на ГМО продукти.

Потребителите не знаят какво купуват и не са наясно как това ще се отрази на здравето им. Например, генът на кокиче, вграден в картофите, за да ги направи устойчиви срещу колорадски бръмбар, предизвиква повишено съдържание на растителни лектини, което е неблагоприятно за бозайниците. От този продукт страдат имунната система, стомаха, бъбреците, черния дроб, главния мозък.

Опасенията на еколозите са, че може да настъпи екологична катастрофа, ако генетично изменени форми проникнат в дивата природа. Например, ако плевелите получат ген за устойчивост към пестициди и вредители, размножаването им ще стане неконтролируемо.

Кой с кого се „кръстосва”

Картофи и ген от скорпион – за устойчивост срещу вредители

Домати и ягоди с ген от полярна писия – за устойчивост срещу студ

Памук с ген от метличина – за получаване на син памук

Соя с ген от петуния – за устойчивост срещу хербициди (препарати за борба с плевелите)

Коза с ген от паяк – за по-здрава вълна

Домат с ген от жаба – за повишена влагоустойчивост

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X