Напишете дума/думи за търсене

Диетите и храните на 2018-а

Фуди не е просто друга дума за гурман, още по-малко синоним на гастроном или на лакомник. Фудито е член на набъбващото като чия в комбуча общество на хората, изпълнени с любопитство към храната. Един от ония пристрастени към хобито си мъже и жени, чиито очи за храната са стотици пъти по-големи от стомасите им. А интересът им към новостите в храните и храненето превръща кулинарните фестивали в прет-а-порте, готварските курсове при звездите в професията - в новото висше.

Кои ще са предпремиерите и дебютите в тази сладка мания през 2018-а? За екстремните фудита това е микс от американски и европейски тенденции, по-консервативната общност ще се ограничи до тренда за своя континент.

Новите концепции лягат удобно върху идеята за здравословното, но с преместването на тежестта от един тип хранене към друг. Например

за фудитата ветерани кето ще е новото палео

Казано на разбираем извън общността език, това е преместването на акцента от натуралните храни, които са съставяли менюто на предците от онази епоха, върху диета, в която въглехидратите под всички техни форми (зърнени култури, картофи и други съдържащи нишесте зеленчуци, сладки плодове) са натикани в далечния ъгъл на масата. На централното място в кетогенната диета са пълноценните прости естествени храни с добри мазнини като ядките, семената, яйцата, рибата, месото, млечните произведения. С уговорката невегетарианските продукти да са от свободно отглеждани животни, а растителните да нямат нищо общо с ГМО. Обяснението е, че полезните омега-3 мазнини са повече в храна, която е отгледана по природен начин.

Нарастващата популярност на кетодиетата се дължи и на факта, че в при продължителното отсъствие на въглехидрати организмът използва за източник на енергия мазнините и така човек отслабва. В същото време животинските храни съдържат много белтъчини, които изискват повече енергия за метаболизирането си - още един фактор за намаляване на излишните килограми.

Очаква се тотално фаворизиране на белтъчните растителни храни. Този тренд е отражение на залитането по веган диетите -

нито хапка от храна, която някога е тичала, плувала, летяла

Почитателите на този стил на живот се увеличава непрекъснато, а с това и претенциите към менюто. Вече не е достатъчно да знаеш какво е тофу, даже бие на ретро заради противоречивите информации за ефекта на соята и ефекта на нейните фитоестроени - подобни на женски хормони вещества - особено върху мъжете. Нещата отиват много по-далече - обичайно става да се предлага “безкръвна” луканка от червено цвекло, вегепържоли от зеле, кюфтета и бургери от овкусен овес, мляко от ядки и конопени или други семена. И всичко това завзема все по-голяма територия в супера и става самостоятелен раздел в менютата на ресторантите. Пазарът на тези стоки ще продължи да се разширява, но ръстът не отразява реално увеличаване на веганите, просто преялото месища човечество от време на време иска да се разтовари с храни, които се смятат за по-полезни. Експертите предупреждават, че трендът често е прекален - некартофените чипсове от тази мода, да речем, се сочат като пример за маркетинг ефект. Пърженото цвекло, моркови, патладжани и т.н., които се предлагат като здравословна алтернатива на пържените картофи, всъщност имат сходно количество термично обработени мазнини и калории.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X