Напишете дума/думи за търсене

Диетите и храните на 2018-а

В повечето случаи преследването на полезното обаче носи добавена стойност. Грижата за здравето е рекламният агент и на безалкохолните коктейли - твърдо заложена тенденция за 2018-а според големите експертни пулове в областта на пазара на храни и туризма. Особено ако са от прясно изцедени сокове. В тази сфера

хит ще е кокосовата вода, която вече няма да смучем само от кенчета,

а от подготвени за удобна консумация натурални кокосови орехи. Пробиваш изтъненото място върху обеления и скулптриран в примамлива форма орех и все едно пиеш от фонтана на младостта.

Зашеметяващ размах добива пазарната битка с глутена - слепващ белтък в пшеницата и други зърнени храни, който в последните години е обвиняван за всички проблеми на човека - от разстройство и алергии до напълняване и автоимунни болести. Трендът вади на щанда алтернативни брашна от сорго, нахут, царевица, елда, тапиока. Течението антиглутен започва да влияе върху производителите както Гълфстрийм върху времето - парадоксалното gluten-free може да се види върху етикета на храни, които по принцип не съдържат белтъка като например готови плодови салати. Все едно да сложиш надпис на солта, че не съдържа захар.

Ще се налагат и храни с водорасли - не толкова заради вкуса, колкото поради невероятните ползи за здравето от “водната салата”. Диетолозите отдавна ги включват във режимите на вегетаринците като допълващ източник на желязо например.

Друга голяма мода ще са ферментиралите храни - от популярните у нас кисели млека и кефири до кимчи и зеленчукови сокове в изумително красиви цветове и с вкус на вкиснато. За най-най в тази област се смята комбинацията от двете направления. 

Сладокустниците сред фудитата, които са гледани малко отвисоко от "по-изисканите", които ядат повече с очи, със сигурност ще оценят бума на индийската, мароканската, ливанската кухня и източните рецепти и подправки. 

Във вкусовете дотук може да се разпознае "обикновеното" фуди, смятащо себе си за малко или повече "непретенциозно". Най-маниашката каста ще очаква идващия с презокеански полет съвсем нов микс от аромати и усещания:

вкуса на гъби във всичко, дори в латето; ядливи цветя в салатата и сладоледа, чипс от магданоз, такос от водорасли

Като тенденция в този кръг от посветени ценители се налага демонстративно минималистичният принцип: ядем растението от корена до цвета. Погледнато през зелени очила това е безспорно качество. А и ще ни провокира да погалим небцето си с неочаквани усещания. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X