Напишете дума/думи за търсене

Вредни съставки в хамбургерите

Неизменна част от нашата култура на хранене, хамбургерите са харесвани както от малки, така и от големи. Какво обаче реално съдържат?

Мононатриев глутамат

Ароматизатор и заместител на солта. Използва се в множество продукти – хамбургери, сандвичи, супи, сосове, храни за бързо хранене, колбаси, миксове от подправки, колбаси, замразени продукти. Има способността да увеличава естественият вкус и аромат на хранителните продукти. Опасен е, защото води до пристрастяване и ако човек го приема дълго време и след това го спре, изпада като в абстиненция – изпитва потиснатост, депресия, апатия.
В книгата си „Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни“ професор Христо Мермерски пише: „Добавката е известна като „синдром на китайските ресторанти“ и причинява главоболие, комбинирано с губене на равновесие и болки в гръдния кош, врата, ръцете. При възрастните тези симптоми изчезват след 1-2 часа, но при опити с животни е установено, че унищожава мозъчните клетки.“

Натриев фосфат

Добавя се в сандвичи, колбаси, разтворими супи, бульони на кубчета, кетчуп, сосове, пюрета на прах, гранулирани чайове. Рисков е, защото е доказано, че води до промени в метаболизма на минералните соли в човешкия организъм и затруднява работата на храносмилателната система. Освен това провокира извличането на калций от костите и зъбите.

Натриев нитрат и натриев нитрит

Професор Мермерски пише: „Използвани при производството на кренвирши, салами, бекон, шунка, луканка, както и в някои технологии за консервиране на риба, те забавят развалянето на месото и възпрепятстват развитието на смъртоносна бактерия, причиняваща ботулизъм. Тези химически съединения се използват още за намазване на месото, за да запази по-дълго време естествения си свеж червен цвят и миризма. Бедата е, че попаднат ли в стомаха, се превръщат в нитрозамин – субстанция, която при лабораторни опити с животни причинява рак. Към много опасните консерванти се отнасят бутилат хидрокситолуол и бутилат хидроксианизол. Тези две субстанции се използват за предпазване от гранясване на олиото в продукти, съдържащи мазнини, като картофените и царевичните чипсове и салатното олио. Използват се също за поддържане на свежестта и да се удължи времето за съхранение на кексове, дъвки, бонбони и продукти от брашно. Установено е, че тези два консерванта причиняват рак и алергия. Въпреки това широкото им приложение продължава.“

Калиев нитрит и калиев нитрат

Използват се като консервант на месо, затова могат да се съдържат в хамбургери, сандвичи, ястия за бързо хранене, колбаси и т.н. Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени са.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X