Напишете дума/думи за търсене

Вредни съставки в сиренето

Бяло, ароматно, част от най-вкусните български рецепти, за съжаление понякога сиренето съдържа и опасни вещества.

Хидрогенирани мазнини

Според скорошни изследванията, проведени от асоциация „Активни потребители“, всяко шесто сирене, предлагано на нашия пазар, е фалшиво. В продуктите е установено наличие на немлечни мазнини, което директно ги превръща в имитиращи. Влаганите заместители най-често са растителни масла или хидрогенирани отпадъчни мазнини. Те увеличават нивата на лошия холестерол и риска от сърдечни проблеми, от наднормено тегло и високо кръвно налягане; засилват възпалителните реакции в организма и потискат имунната защита. Вредни трансмазнини има и в сладоледи, чипсове, сухи пасти, шоколади.

Токсични метали

При процеса на хидрогениране за катализатори се използват токсичните метали, които остават в крайния продукт. При консумация на такова сирене те се натрупват в организма и потискат нормалното функциониране на нервната система.

Трансглутаминаза

При проверката на различни марки сирене, предлагани на пазара, в някои от тях е открит опасният ензим трансглутаминаза. Той се използва, защото придава твърдост на сирене дори с високо водно съдържание и кара продукт с по-ниска степен на зрялост да изглежда като годен за консумация. Ензимът е използван и като „лепило за месо“. Учени смятат, че е опасен за здравето, но все още не е напълно изследван.

Натриев фосфат

Води до промени в метаболизма на минералните соли в организма, провокира извличането на калций от костите и зъбите, потиска работата на храносмилателната система. Съдържа се също в пюрета, разтворими супи, миксове за готвене, сосове, кетчуп.

Арнато

Червено багрило, което се използва за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и дори лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.

Бензоена киселина

Може да провокира астматични пристъпи, неврологични разстройства и хиперактивност. Добавя се още в алкохолни напитки, дъвки, замразени храни, сладкарски изделия.

Глицерол

Провокира дехидратация, бъбречни проблеми, нарушения в кръвообращението, главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се в обвивката на сирена, колбаси, в сушени плодове, алкохол. В някои случаи е петролен дериват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X