Напишете дума/думи за търсене

Вредни съставки в детската стая

Идеалната детска стая е ремонтирана в пастелен цвят и е добре почистена. Но дали наистина е така? Всъщност специалистите отричат всяко от тези твърдения, защото и боите, и новите мебели, и почистващите препарати крият множество рискове за здравето.

Най-голямата опасност според специалисти е да се направи ремонт непосредствено преди раждането на бебе или детето да се върне в стаята си дни след като са приключили обновяващите дейности.

Препоръчва се да мине поне месец след ремонт, по възможност дори три, преди да оставите дете да играе или да спи в обновена стая. Защото и замаските, и боите са богати на множество опасни вещества, които може да отключат алергии.

Много от новите мебели пък съдържат формалдехид, който провокира ендокринни смущения и имунологични проблеми. Особено опасни са бързо съхнещите лепила, защото провокират астма, алергии и очни проблеми.

Идеалният цвят

Когато избирате боя за детската стая, трябва да се водите не дали сте намерили перфектния нюанс, а дали е безопасна. Според строителни специалисти само 25% от материалите, които се използват при стандартен ремонт, не крият риск за детското здраве, а всички останали имат токсични съставки.

В някои бои се съдържа олово, което може постепенно да се натрупа в различни тъкани и органи и да доведе до сериозни здравословни проблеми като безсъние, виене на свят, загуба на паметта, колики, високо кръвно налягане, дори сърдечни проблеми и припадъци.

Опасен е и фенолът, използван в някои наситени нюанси. Той е токсичен при поглъщане или при вдишване. Причинява тежки изгаряния на кожата и сериозни увреждания на очите. Съществуват съмнения, че провокира и генетични дефекти.

В някои бои се добавя и ацетон, който е особено рисков за малки деца. Той води до астма, дразнене на очите, изгаряния на кожата и може да провокира световъртеж.

Прекалено чисто не е на добро

Специалисти предупреждават, че и прекаленото почистване на детската стая крие рискове. Учените са установили, че при деца, в чиито семейства поне веднъж седмично се използва белина за почистване, се увеличава с 35% рискът от развитие на ангина и с 20% рискът от дихателни проблеми. Бързо изпаряващите се вещества в белината провокират също дразнене на очите и кожата.

Особено опасен е и хлорът, който предизвиква алергични реакции, екзема, дразнене на очите, астматични пристъпи и кожни проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X