Напишете дума/думи за търсене

4 съвета за родители на абитуриенти

Да си родител на абитуриент не е лесна работа. Не повече от това да си родител изобщо. Поредното предизвикателство на финалната права на порастването преди милото на мама и тате да хване по собствен житейски път на две гуми и да се изстреля с мръсна газ към неизвестното. Към голямото добро утро на живота, където никой не сервира закуска и не буди за училище по сто пъти.

Страшничко е, спор да няма. Особено когато пушилката от гумите отвее прясно фризирания ви бретон заедно с официалното жабо, ушито по поръчка за събитието. И ви приседне в родителското гърло като лимузина в училищен двор на връх абитуриентски бал. Но какво пък, били сте там. Минали сте лично през всички версии на война и мир с родителското тяло. През многото шум за нищо, чак до гордостта и предразсъдъците. Вярно, времената са се променили и по ваше време никой не е ходил на бал със седем метрово возило, джип тип БТР, пожарна, тротинетка или боклукчийска кола.

Вероятно в порасналото ви съзнание не е кой знае колко голямо постижение завършването на гимназия, но ви се иска пак да бяхте там, нали. В лудата си безразсъдна младост и да броите последните парченца детство - до 12. Не до полунощ като в историята с Пепеляшка. В тази приказка каляската не се превръща в тиква, а се връща в rent a car* на сутринта, крачетата са скапани от танци и въобще не помнят дали са имали пантофки, а магията не се разваля. Тя едва сега започва и е гладна за живот.

Проявете нужното разбиране и съставете план

Не е задължително абитуриентския бал на детето да се превръща във всеобщ кошмар. Обсъдете заедно с него стратегиите и уговорете правата си и задълженията. Запознайте се с политиката и плановете на училището и решенията на класа за празника. Искайте подробности по часове, местоположение, компания, транспорт и то до последния детайл. Не пропускайте да се запознаете с менюто, както за храната, така и за напитките. И не забравяйте, питате за бала, не участвате. Освен, ако не получите покана за това, което теоретично е малко вероятно.

Имайте вяра в себе си и в абитуриента

Усилията ви не са били напразни. Отгледали сте личност с мислеща глава на раменете. Справили сте се отлично и може да му имате доверие. Дали? Ами, ако прекали с алкохола или не дай Боже с нещо друго. Ако не е запомнил нищо от уроците по целомъдрие, по безопасно шофиране или как се казва „не”. Или ако просто се паникьоса, загуби си телефона и се окаже в нечия хотелска стая. Нима има нещо по-страшно от това в пълната с филми на ужаси родителска глава? Едва ли. Но истината е, че на белята бал не й е нужен. Нито рокля или пък костюм. Нито тъмно, нито весело. Остава упованието, че детето абитуриент има подготовката и увереността да се държи като голям човек и да носи отговорността си за това. В повечето случаи така и става, а добрата новина е, че мама и тате са се тръшкали напразно.

Гласувайте бюджет

Няма родител, който да възрази, че балът е освен сериозно изпитание на нервите, и тежест за семейните финанси. Обсъдете с детето очакванията му за празника и ценообразувайте според възможностите си. Не посягайте към спестовната си книжка в изблик на безгранична щедрост и умиление от факта, че детето ви е изкласило. Балът е събитие с голяма стойност и в пряк, и в косвен смисъл, но едва след него идва интересното.

Направете бала празник за семейството

Струва си. Колкото и да се дърпа малкия голям човек, не подценявайте силата на семейния албум. Дори да ви се появи по дънки за сладникавата среща с фамилията, не се сърдете и го нацелувайте нахално за всички времена и снимки на света. Не крийте гордостта си, ще му трябва повече, отколкото ще си признае. Все пак му предстои да кандидатства, да работи или да опознае света на колело. А за това се иска много смелост.

rent a car* - кола под наем (от англ. ез.)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X