Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-полезните саксийни цветя за здравето

Те не само цъфтят, но са и полезни както за здравето, така и за биоенергийните полета в дома.

1. Алое

Типичен сукулент - запасява се с вода в месестите си листа, за да оцелее при сурови условия. Затова е лесно за отглеждане, в състояние е да преживее дълго без поливки. Другото му име е столетник, защото трудно цъфти в стайни условия - веднъж на сто години. Това не е съвсем вярно, като всяко растение може да цъфти всяка година. Алоето расте бързо, затова ви е достатъчно един възрастен екземпляр.

Полезни свойства: В алоето са открити редица вещества, които подтискат растежа на раковите клетки, подпомагат самообновяването на организма и убиват болестотворните бактерии. Сок от алое убива стафилококи, стрептококи, дизинтерийните пръчици. Настойка от алое (приготвя се зимата и пролетта) подпомага зарастването на рани и изгаряния, влияе положително на тонуса на организма. Лечебни свойства имат растения над 3-годишна възраст.

2. Спатифилум

Това лесно за отглеждане растение е елегантно и красиво с издължените си листа и фуниевидните бели цветове. Има розови и кремави сортове. Обича ярка светлина, топлина и висока влажност. Но добре понася продължително засенчване, горещина и прохлада. Не обича течение и подгизване на почвата.

Полезни свойства: Овлажнява и прочиства въздуха от фенол, бензол, формалдехид и ацетон. Убива различни микроорганизми и е полезен, ако имате плесени в дома си. Защитава хората от емоционално изтощение и стрес.

3. Хибискус

Растението, наричано по-често китайска роза, е предпочитано и заради лъскавите листа, и заради пищните цветове. Обича разсеяна светлина, топлина и умерена влажност. При тези условия цъфти обилно и не губи листата си. Издържа на по-кратко застудяване, но тогава листопадът е сигурен.

Полезни свойства: Възстановява биоенергетиката в дома. Цъфналото растение поощрява за предприемчивост, решителност и дружелюбност. Помага при стрес и семейни неуредици. Източник е на кислород в дома, прочиства от прах. Листата и цветовете имат антиоксидантни свойства и се използват за чай, наричан каркаде.

4. Лимон

Придирчив е към влажността на въздуха и почвата, не понася течение и местенето от място на място. Изразява капризите си с падане на листата. Лимонът има нужда от топлина и светлина, през лятото се чувства добре на открито.

Полезни свойства: Листата и плодовете отделят вещества, които убиват опасните бактерии. Полезен е при заболяване на дихателните пътища, простуда, ангина. Лимоненото масло помага при намалена мозъчна активност, хипертония, успокоява при стрес.

5. Каланхое

Лесно е за отглеждане. Обича ярка светлина, но преките слънчеви лъчи са опасни за него. През зимата се полива веднъж в месеца, иначе не цъфти. Понася добре сухия въздух.

Полезни свойства: Пресен сок от каланхое спира кръвотечение, от него раните и изгарянията заздравяват по-бързо. Прочиства въздуха от болестотворни микроби, гъбни спори и има антивирусно действие.

6. Мушкато

У нас е по-популярно като външно растение, но може да се отглежда и в стаята. Обича обилна светлина, понася сух въздух. Не трябва да се полива прекалено, защото няма да цъфти.

Полезни свойства: Фитонцидите в него помагат при депресия и безсъние, действат успокояващо. Миризмата му гони мухите, молците и комарите. Прочиства въздуха от патогенни микроорганизми.

7. Хлорофитум

Не изисква кой знае какви грижи. Расте и на светло, и на сянка. През лятото може да го изнесете на открито. Спокойно понася продължително засушаване. Претенциозно е само към въздушната влажност.

Полезни свойства: Прочиства въздуха, като неутрализира продуктите на горенето, формалдехиди и феноли. Едно растение за 24 часа прочиства площ от 6 куб. м. Ще усилите свойствата му, ако добавите в почвата дървени въглища.

8. Нефролепис

Смята се за една от най-красивите папрати, която се отглежда в стайни условия. Расте бързо, иска единствено редовно поливане и висока въздушна влажност. Вирее и на по-сенчесто място, и на слънце.

Полезни свойства: Нефролеписът помага на вяли и сънливи хора да се ободрят, действа стимулиращо на имунитета. Ако е близо до компютър или телевизор, може да не се безпокоите за излъчването им.

9. Хамеропс

Това е една от палмите, които са най-удачни за стайно отглеждане. Защото расте бавно и не е капризна. През лятото се чувства добре на открито. Понася сух въздух, но обича обилно поливане.

Полезни свойства: Всяка палма прочиства въздуха, обогатява го с кислород. Ако се полива редовно, растението връща влагата обратно и овлажнява въздуха.

10. Бегонии

Бегониите са две групи: декоративно-листни и цъфтящи. Те са лесни за отглеждане, виреят и на сянка. Трябва да се поливат редовно, но не допускайте подгизване на почвата.

Полезни свойства: Отделят във въздуха фитонциди, които убиват най-различни микроорганизми. Особено ефективно се справят със стрептококите и стафилококите. Прочистват и овлажняват въздуха, поглъщат токсичните химически съединения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X