Напишете дума/думи за търсене

Цветя, подходящи за спалнята

Растенията внасят в дома красота и уют. Зелените листа, нежните цветове и чудесните аромати подобряват настроението, разтоварват и успокояват, способстват за полноценен отдих. Растенията не само украсяват интериора и предизвикват положителни емоции - те помагат и за подобряване на микроклимата в помещенията така, че влияят благотворно върху здравето на човека.

Отглеждането на роза в стаята оказва благоприятно, положително въздействие върху човека. Влияе положително на неговото биополе, помага да се отървем от умората и раздразнителността.

Отглеждането на нар в стаята стимулира имунната система на човека.

Кактусите пък неутрализират радиационното въздействие.

В съвременните железобетонни жилища, при отопление с ток влажността на въздуха се понижава. З предотвратяване на този дискомфорт на помощ можем да вземем антуриум, циперус, маранта, монстера. Лукът и чесънът, отглеждани в съндъчета при стайни условия дезинфекцират въздуха и подобряват съня.

Растения като розмарин, хлорофитум, цитрусови имат бактерицидно действие, а аспарагуса поглъща тежките метали.

За лек и свеж въздух

Има стайни растения, които отделят йони и правят въздуха лек и свеж, а така също притежават фитонцидно действие. Това са хвойновите растения, като кипарис, туя, криптомерия.

Мушкатото и индришето пропъждат мухите и дезинфекцират и дезодорират въздуха, а така също помагат при главоболие и за прогонване на зли духове.

Цветя за спалнята

Има обаче няколко, които не само, че не поглъщат, но и отделят допълнителни количества кислород именно през нощните часове.

Освен това, през останалото време пречистват въздуха от химически агенти и въглероден диоксид. Все пак не поставяйте тези цветя твърде близо до леглото, а на не по-малко от 1-2 метра.

Хлорофитум - неутрализира токсичните вещества (особено формалдехид), овлажнява и изчиства въздуха от микроорганизми. Четири възрастни растения могат да пречистят 70-80% от въздуха за 1 нощ в стая от 10 кв.м.

Спатифилум - поглъща замърсителите от въздуха. Нормализира влажността в стаята. Препоръчва се да се постави в спалнята за спокоен и здрав сън.

Алое - намалява количеството на токсичните вещества (абсорбира до 90% от формалдехида, който се отделя от мебели, изработени от ПДЧ).

През нощта произвежда кислород и поглъща въглероден диоксид.

Каланхое - през нощта отделя кислород. Облекчава депресивни състояния.

Бегония - неутрализира вредни вещества и микроби във въздуха. Ароматът ѝ облекчава депресия. Особено се препоръчва за спалнята и за възрастни хора, страдащи от различни заболявания.

Здравец - убива микробите, обогатява въздуха, премахва вътрешното напрежение, помага за регулиране на хормоните при жените.

Особено полезен е при безсъние, но може да причини някои алергии, тъй като има силен аромат.

Кактус - колкото по-дълги са игличките му, толкова по-добре.

Тези растения убиват бактериите и намаляват вредното йонизиране на въздуха, като ни предпазват от електромагнитните излъчвания. Препоръчително е да поставите растението в помещение, в което има компютър и телевизор.

Сансевиера - идеалното растение за спалнята. Поддържа оптималното ниво на кислород в закрито помещение.

Лаврово дърво - клонче от лаврово дърво в леглото на бебето е смятано за най-добрият лек за безсъние при децата. А сънят при възрастните се повлиява добре от лавандула и розмарин, които все по-често се срещат и под формата на саксийни растения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X