Напишете дума/думи за търсене

Кои цветя от какво пречистват въздуха вкъщи

Често в стремежа си да направим въздуха в дома си по-свеж, ние използваме препарати за почистване, спрейове против прах, освежители за въздух. Истината е, че дори и да създават усещането за по-чист дом, все пак са химия и според еколозите само замърсяват въздуха ни още повече. Затова нека използваме природните средства. Идеалните „пречиствателни“ на въздуха са растенията.

Бръшлян срещу формалдехид

Саксия с бръшлян може би не е най-популярното растение за вътрешността на дома, а би трябвало да бъде, защото притежава изключителни свойства. Бръшлянът има способността да неутрализира отровният формалдехид, който се отделя от лепила за дърво, мокети, бои и почистващи препарати.

Спатифилум срещу ацетон

Това красиво растение има невероятни пречистващи способности. Подходящо е за всяка стая, но най-вече за кухнята и банята, защото абсорбира всякакви вредни съставки като ацетон, бензен, трихлоретилен, най-често отделящи се от множеството козметични и почистващи препарати.

Антуриум срещу амоняк

Това изключително растение е задължително да присъства в банята или кухнята. То има свойството да неутрализира вредното действие на амоняка и ксилола, които влизат в състава на различни почистващи и козметични препарати, както и в бои.

Папрат срещу бензен

Това е едно от растенията с най-силни пречистващи свойства, затова трябва да присъства във всеки дом. Той се бори с бензена, който се използва в различни пластмаси, лепила и бои, както и с формалдехида и трихлоретилена.

Гербер срещу цигарен дим

Оказва се, че идеалното цвете за хола е герберът, защото той има способност да абсорбира цигарения дим. Освен това неутрализира и бензена, трихлоретилен и формалдехида. Единственият недостатък се състои в това, че тези пречиствателни способности се приписват единствено на все още живото, посадено цвете, а не на откъснатите цветове.

----

Кактуси срещу електровълни

Учените са категорични, че електромагнитните вълни крият рискове за здравето ни, но тъй като живеем в свят, в който непрекъснато сме обградени от електрически уреди, е трудно да избегнем напълно магнитните излъчвания. Според специалистите обаче, кактусите са растения, които поглъщат тези вълни и ги неутрализират. Затова е добре да се поставят кактуси в дома близо до компютър, телевизор, микровълнова печка.

----

Внимание!

Много от пречистващите растения, като бръшляна и спатифилума са отровни и могат да предизвикат алергични реакции при контакт с кожата. Затова трябва да се поставят извън обсега на деца и домашни животни!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X