Напишете дума/думи за търсене

Растения, които чистят въздуха вкъщи

Тези растения създават комфортна атмосфера, стабилизират влажността на въздуха и го насищат с кислород. Това подпомага дишането на хората включително и на децата страдащи от различни алергии. Това пишат нашите приятели от zeleno.bg и ни предлагат цели 10 растения, които да подарим на дома си за идеален микроклимат.

1. Спатифилум (Spathiphyllum)

Поверието гласи, че то носи щастие и любов в дома. Не само, че абсорбира излишната влага, но и унищожава плесенните спори. Растението се чувства уютно в банята при 18 градуса температура на въздуха.

2. Кафеено дърво (Coffea)

От почти 100-те вида най–често срещани са арабското и конгоанското дръвче, които дават сортовете арабика и робуста. Купувайте ги като по–възрастни, защото след 5-6-та година започват да дават плодове. Обичат качественото поливане и полусянката, абсорбират излишната влага и ухаят на тропически аромат по време на цъфтежа си.

3. Мирта (Myrtus)

Свещенно дърво, символ на мира и насладата. Спомага за убиването на микробите във въздуха.

4. Дафин (Laurus nobilis)

Любимецът на тревопасните динозаври обича влажния въздух, полусянката и обилното поливане с топла вода. Усвоява влагата от въздуха нормализирайки микроклимата в помещението. Изсушените му листа се използват в кулинарията.

5. Лимон (Citrus limon)

Стерилизира въздуха, поема излишната влага и ухае на цитрусов аромат. Обича слънчевите лъчи, регулярното поливане и сухата почва.

6. Цисус (Cissus)

Расте бързо, лесно се адаптира към сухия въздух и постепенно го овлажнява. Нуждае се обаче от полусянка и регулярно поливане.

7. Лъжекипарис (Chamaecyparis)

Овлажнява въздуха, бори се с праха и облекчава пристъпите на главоболие и мигрена. В замяна обича полусянката и редовното поливане.

8. Фикус (Ficus)

Освен че овлажнява въздуха, растението го насища и с кислород, неутрализира токсините и вирусите. Фикусът задържа праха благодарение на широките си листа. Предпочита големи помещения и полусянка.

9.Сансевиера (Sansevieria)

Отделя голямо количество кислород, овлажнява въздуха, неутрализира вредните изпарения. Не изисква обилно поливане и вирее във всеки ъгъл на дома.

10. Каланхое (Kalanchoe)

Каланхоето се чувства прекрасно в помещения със сух въздух: натрупва влага в листата си и регулира климата в помещението. Трябва обилно да го поливате и обезателно да го държите на слънчево място.

За още съвети за вашите цветя и градина посетете zeleno.bg.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X