Напишете дума/думи за търсене

Как се гледат стайните цветя през есента

Повечето стайни растения се изнасят през лятото в градината или на балкона на сенчесто място. Те се чувстват прекрасно на свеж въздух. След като времето захладнее, трябва да ги приберем обратно вкъщи.

След около месец на закрито, някои растения може и да не изглеждат много добре. На камелията и папратите например може да започнат да им падат листа. Коледният кактус вероятно ще цъфне преди края на октомври, но коледната завезда (поинсетия) вероятно не е започнала още да се обагря.

При внасянето на растенията у дома задължително ги проверяваме за насекоми и вредители. Всяко второ растение страда листни въшки. За да ги премахнете, подложете растението на душ с не много студена вода. В зависимост от растението, можете да го третирате и с малко количество сапунен разтвор. Пробвайте върху едно или две листа, дали сапуненият разтвор ще се отрази добре на растението като цяло.

Възможни проблеми

Падането на листата на стайните цветя може да се дължи на няколко причини. Най-честата от тях е недостатъчно количество слънчева светлина, тъй като дните са станали по-кратки.

Друга възможна причина за окапването на листата е течение. Хладен въздух атакува растенията всеки път, когато вратата на помещението се отвори. Източник на изкуствено отопление в близост до саксията също може да доведе до този проблем.

Подрязването и промяната на формата на растението би могло да помогне в случая с окапването на листата. Трябва да се отстранят по възможност всички слаби клонки, но не и повече от 1/3 от листната маса на растението. (ХФ)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X