Напишете дума/думи за търсене

Вредните условия за цветята

Към тази среда растенията или се нагаждат, или загиват. Важни фактори са съставът на въздуха, осветлението и температурата.

Ето някои изисквания на растенията към въздуха и с какво въздухът в жилището и офиса подтиска тяхното развитие:

- Замърсяването на въздуха с бензинови и алкохолни пари и др. пречи на растенията. Някои от растенията, например папратите, не понасят и тютюневия дим;

- Прахът в стаите е също вреден. Той запушва дихателните устица на листата и затруднява жизнените процеси.

В природата дишането на растенията се улеснява от вятъра, който сменя въздуха около тях. При стайни условия сменянето на въздуха става чрез проветряване. При него е важно да не се образува силно течение, особено ако външният въздух е студен.

Сухотата на въздуха в помещението - липсата на водни пари в него, е неблагоприятна за цветята. Поради това много цветя (циклами, цинерарии, калцеоларии и др.) бързо загиват, особено ако не са закалени преди внасянето им в жилището.

Най-малко страдат от сухия въздух растенията, чиято родина са топлите и сухи райони на земното кълбо - столетници, кактуси, и др. За по чувствителните растения е нужно върху източниците на топлина (печки или радиатори) да се поставят широки съдове с вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X