Напишете дума/думи за търсене

Цветя, подходящи за балкона

Април е месецът, в който всичко се събужда за нов живот. Денят нараства, температурите се покачват, земята се стопля, овошки и храсти цъфтят. Желанието да разкрасим балкона става все по-силно и ни подтиква да изнесем съхранените през зимата цветя.

Но колкото и топъл да е днес април, толкова лоша шега може да си направи с едно застудяване или слана, или дори сняг. Затова е много важно да подходим разумно и да се информираме за дългосрочната прогноза за времето.

Първата стъпка която трябва да предприемем, е постепенно да закаляваме цветята, които искаме да изнесем. Топлината в стаята и слънчевите лъчи са предизвикали развитието на нови листа, но те са много нежни и лесно ще се повредят от ниските температури през нощта. Затова трябва да подходим внимателно и с търпение, за да се избегнат стресови ситуации.

За начало е достатъчно да оставим вратата или прозореца на терасата отворени и през деня, и през нощта. Идеята е растенията да свикнат с по- ниските температури и колебанията им през денонощието, но все пак да са защитени. След няколко дни и ако времето позволява, на балкона можем да настаним пеларгониуми, гераниуми, кампанули и някои други цветя. Разположението им трябва да е такова, че да са защитени от течение и от евентуална слана.

За подхранване още е рано

Лъжовното време в съчетание с подхранване предизвикват по-бързо развитие, но това може да е опасно. Ако изнасяме цветя навън, трябва да сме наясно, че промяната на условията предизвиква стрес. Допълнителната храна при ниски температури не се усвоява добре и се натрупва в почвата под формата на соли, а не всяко растение е толерантно на засоляване и може да загине.

Оставете цветята да се приспособят. Те са създадени, за да растат и цъфтят. Когато се почувстват добре, сами ще покажат нуждата си от подхранване.

Внимание: При най- малката опасност температурите да паднат под 5°С, трябва да ги приберем!

Мушката, презимували на светло и студено

Скъсете издължените им леторасти

Ако сте съхранявали мушката и сакъзчета в остъклена неотопляема тераса или в общите етажни площи в жилищните кооперации, те са свикнали на студ. Слънчевите лъчи са ги събудили, а някои дори вече може да цъфтят. В този случай, ако няма опасност от минусови температури, можем да ги изнесем на открито на балкона.

Ако има издължени леторасти, е редно те да се скъсят и растенията да се оформят, така че новите прирасти да се развиват дружно. Имайте предвид, че най-високата точка издърпва най-много хранителни вещества. Такива изължени леторасти могат да достигнат метър и повече, но да не дават цвят, затова е хубаво да се отрежат на 4-5 възела над почвата.

Няколко дни след изнасянето можете да наторите с ниска доза за пръв път през този сезон. Следващите подхранвания влизат в нормален ритъм.

Ако пеларгониумите са съхранявани в тъмно и хладно помещение, времето да ги изнесем на светло е поотминало. Така съхранени растенията трябва спешно да се изнесът на светло, но не пряко огрявано място. Поливат се и се оформят. Подхранването може да започне още със следващата поливка с ниска доза, а следващите вече с нормални.

Препоръчително е първите 2-3 подхранвания да бъдат с по-високо съдържание на азот, за да се стимулира развитието на листната маса. През май съотношението му се намалява, а се завишава това на калия. Така се стимулира повече цъфтеж. Най-лесният вариант е комбиниран NPK тор в съотношение 20:20:20.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X