Напишете дума/думи за търсене

Цветя, подходящи за балкона

Кои не се плашат от внезапен студ

Виолите са двугодишни малки красавици, които не се плашат от студа на балкона. Весели цветчета се показват дори под снежно одеяло още през февруари и март, а какво остава за слънчевия април. В сандъче или саксия виолите цъфтят в цветовете на дъгата.

Има три основни сорта. Първият е с едри цветове (ама много едри) и може да се намери на много добра цена в търговската мрежа (1-2лв./бр., засаден в саксийка или 2-3 лв. за 5 коренчета без почва).

Вторият сорт е с дребни цветчета, но пък едно коренче може да е толкова отрупано с тях, че да не се виждат листата.

Цената е същата.

Третият сорт е сравнително непознат за нашия пазар. Става въпрос за каскаден вариатет.

Цветовете не са толкова пъстри и разнообразни и са със среден размер - изборът е само в жълто, бяло, синьо и комбинация от жълто и синьо или бяло и синьо. Въпреки това заслужават внимание, защото изпълват много бързо саксията, достигат 20-30 см дължина на летораста и се отрупват с цветове.

Висящи кошници с по един или 3 различни цвята се предлагат на цена до 10 лева.

Карамфилчета - джуджета има в най различни цветове и пъстри комбинации.

Те са студоустойчиви и непретенциозни. Развиват се много добре в саксии на терасата, а някои дори имат аромат.

Каскадни сортове се срещат по-рядко, но ги има и са със сравнително по-едри цветове. Цената е между 4 и 6 лв.

Търсете българските! Имат редица предимства

Няколко са предимствата да закупите цвете, поникнало и отгледано на българска земя.

Първото и може би най-важно е, че няма да има период на приспособяване към климатичните условия, няма стрес за растението, то не е пропътувало хиляди километри в хладилна камера, докато стигне до вашата тераса. Предпоставките за отслабване на растежа и развитието намаляват значително, следователно и възможностите за заболяване или нападение от неприятели. Здравото растение има имунитет.

На второ място - има значение какви грижи са положени за него, преди да стигне цъфтежен размер и да се изложи за продажба. Цвете, принудено да расте бързо в оранжерийни условия и при високи торови норми, забавя растежа си и, изведено от тези условия, е възможно дори да изхвърли пъпките и листата си. Възниква въпросът "къде бъркам, защо не расте и цъфти"? Грешката не е във вас, а в производителя.

В камионите с цветя, пристигащи от цял свят, пристигат и неподозирани гости. При живи растения няма вариант за карантинен срок, няма възможност за фитосанитарен контрол.

Българските производители на цветя не могат да се конкурират с цените на вносните растения, но са принудени. Периодът на развитие при тях е по-дълъг, няма такава интензивност и безразборно подхранване. Цветята достигат пазара тогава, когато са готови. Може да са с едно цветче, да са по-дребнички, но са здрави.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X