Напишете дума/думи за търсене

Вечнозелени растения за подреден двор

Ако сте заети и нямате много време за градината, заложете на вечнозелените растения. Те не изискват особени грижи, но правят двора елегантен и подреден. А за разкош засаждайте сезонни цъфтящи видове.

За да имате красиви растения през цялата година, се изискват много грижи и постоянна работа. За съжаление не всеки има чак толкова време да се занимава с градинарство, колкото и приятно да е това. За много заетите най-доброто решение е зелена морава с вечнозелени декоративни растения. А за да има с какво да се занимавате, когато сте по-свободни, сезонно засаждайте цъфтящи видове.

Разнообразието от вечнозелените видове, които се предлагат за озеленяване на дворните градини, е изключително голямо. Ако решите да засаждате нови вечнозелени растения или да обновите градината си изцяло, първо си направете план. Добре е да посетите някой разсадник. Препоръчително е да е във вашия район, тъй като растенията се отглеждат при сходни условия и по-лесно се приспособяват след презасаждането. Разгледайте добре и подберете видовете които ви харесват - един или повече.

В зависимост от това, което сте решили да правите, добре е да знаете следните термини: масив, група, ивица, редица, солитер, жив плет, бордюр.

Масивът се състои от повече от 10 растения, които могат да са от един или няколко вида. Те са засадени заедно - едно до друго в неправилна форма.

Групата може да е от 3, 5 или повече видове, които са разположени непосредствено едно до друго, без да се търси определена форма.

Ивицата се състои от повече от 10 еднакви или различни растения, които са засадени едно до друго обикновено в права линия. Може и да е с неправилна форма покрай огради, пътеки или другаде.

Редицата се състои от по-малко растения, които са насадени в права линия и с еднакво отстояние едно от друго.

Солитер е единично засадено растение. Обикновено това е вид, който има определени декоративни качества - например ефектна корона.

Живият плет включва много растения от един вид. Те се засаждат по-близко едно до друго и образуват ограда. Височината на растенията е поне 50-60 см.

Бордюрът се състои от един вид растения, които се засаждат едно до друго. Те са на една линия и са близко отстоящи едно от друго.

Някои основни акценти

Преди да пристъпите към купуване и засаждане, огледайте добре градината и преценете какво точно искате да правите. Къде може да разположите група от няколко растения и какви да са, ще правите ли жив плет или бюрдюр, ще засаждате ли единични растения и т.н. По принцип, за да засадите група, трябва да имате голям двор. В повечето случаи обаче за обикновените градини добър вариант е 3 или 5 броя. Най-често те са различни видове, с различна височина и с различна форма на короната, а понякога и с различно зелен цвят - по-светло или по-тъмно зелен, жълто-зелен, сиво-зелен. Когато ги засаждате обаче имайте предвид, каква височина и ширина ще достигнат впоследствие, за да не си пречат. Все пак ако решите да правите група с повече растения, изберете 2-3 вида, от които засадете по 2-3 броя. Никога не засаждайте например 10 различни видове.

Когато проектирате група от растения, внимавайте как ще ги разположите. Ако има “гръб”, отзад трябва да са по-високите, а отпред - по-ниските. В средата се поставят видовете с по компактни корони, а встрани - с по-широки.

Редицата и ивицата са по-подходящи за просторни градини. Могат да се направят покрай ограда, по-широка и дълга пътека, да се раздели дворът на части. Те могат да са в права редица или в друга форма. Ако линията не е права, тя не трябва да е много дълга, тъй като придава строг пейзаж. Много ефектна за окото е плавната линия, която наподобява дъга или елипса.

Живите плетове са много подходящи за всякакви градини - и малки, и големи. Те се изграждат като ограда към улицата или към съседите. Стават и за обособяване на градината на различни сектори. В зависимост от височината, която искате, трябва да съобразите какъв вид да вземете. Живите плетове са много подходящи за засаждане на места, където е шумно, тъй като изолират.

Бордюрите най-често се засаждат покрай пътеки и огради, за разделяне на тревния килим от цветни групи, където почвата се обработва.

Солитерът обикновено е един или най-много два вида в една градина. Обикновено това е интересно дърво или храст, което привлича с външния си вид. За разлика от останалите групи, тук трябва да акцентирате на мястото на засаждане. Дори може да си позволите да нарушите целостта на тревната площ и да поставите екземпляра в нея.

Цветни петна

За да разнообразите гледката от вечнозелените растения и моравата, направете и няколко цветни петна в градината. Най-лесно това може да постигнете със сезонни цветя. Тях може да засадите около вечнозелените представители. Изберете ярки и обилно цъфтящи видове, които да контрастират на зеленината. Така ще разнообразите градината, която в противен случай би изглежда еднакво през всички сезони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X