Напишете дума/думи за търсене

Сребристите вечнозелени

Няма съмнение, че сребристите вечнозелени представители са сред най-ефектните видове за декоративно озеленяване. Най-предпочитаните са сребристата ела, сребристият смърч и сребристият кедър. Като по-ценни представители са по-скъпи, но си заслужават цената, тъй като ще направят градината ви прекрасна.

Сребриста ела

Това красиво дърво произхожда от континенталните щати на Северна Америка. На височина може да достигне 50-70 м, а диаметърът на ствола - до 1.80 м. Дървото има сребристо-синя конусовидна форма. Кората е сива и гладка. Игличките са сребристо-сини, дъговидно измити и меки на пипане. Сребристата ела излъчва приятен аромат на смола и свежест.

Този вид ела се отглежда много лесно при нашите условия. Засажда се в паркове и градинки, но се предпочита и за озеленяване на къщи и вили. За сребристата ела всяко място в градината е подходящо. Ще издържи и на по-неплодородна или камениста почва, както и на по-сенчесто или ветровито място.

Сребрист смърч

Това е друг представител, който определено заслужава вниманието ви. Иглолистният вид се среща в скалистите планини на Уайоминг и Колорадо, където е било ценено и използвано от коренните индианци за направата на бира и дъвка.
Сребристият смърч не достига голяма височина в сравнение с останалите си събратя - около 25-30 м, рядко е по-висок, а диаметърът на ствола му е 1.5 м. Короната при младите дървета е конусовидна, а при по-възрастните се разраства и става цилиндрична. Клоните са здрави, оранжево-кафяви, гладки, които клюмват леко с течение на времето. Игличките са много твърди и са покрити със сребрист матов восък, което придава на някои видове синкав цвят. Те са леко завити нагоре и бодливи. Шишарките висят надолу, зелени са и са леко цилиндрични. Сребристият смърч има силен мирис на бор. Това е една от причините сребристият смърч да се нарича сребрист бор, което не е точно.

Най-подходящи за дворни градина са видовете Argentea - със сребристи иглички и Glauca - със синкаво-зелени иглички.

Сребрист кедър

Това дърво също е сред представителите, които са със сребрист цвят на короната. Кедърът е голямо дърво, като на височина може да достигне 40 м. То има гъста и широка конусовидна корона. По-старите дървета са с доста различен вид, тъй като короната им става неправилна. Младите клонки на кедъра са гъсти, с дълги иглички. Оцветени са в различни нюанси на сиво, както и сребристо-сиво. Шишарките са яйцевидни и светлокафяви.

Сребристият кедър не е капризно растение. Може да го засадите и на по-суха и неплодородна почва. Трябва да знаете обаче, че расте сравнително бързо. Важно е да знаете, че дървото в млада възраст е чувствително на ниски зимни температури. При продължителни температури под минус 18 градуса игличките му могат да измръзнат. В повечето случаи напролет обаче те се възстановяват. Този дървесен вид е устойчив на мръсен въздух и е подходящ за замърсени райони. Освен това има ценна дървесина.

Отгледайте

Ако все още нямате сребрист вечнозелен представител в градината, засадете си. Те могат да се отглеждат както поединично, така и в група. В първите няколко години, докато са все още по-ниски и компактни, по-добре е да са самостоятелно. Така се откроява красотата им и ефектът е по-голям. сами по себе си красивите дървета нямат нужда от много растения около тях.
Ако решите сега да си засадите дръвче, ето някои препоръки, с които е добре да се съобразите.

- Проучете кой е най-близкият разсадник до вас. Ако вземете дръвче оттам, то ще е отгледано при близки условия, при каквито ще го поставите на новото място.

 - Предварително решете какъв вид искате, като изборът е съобразен с мястото, където ще засаждате.

 - Най-добре е да си купите контейнерно растение, т.е. засадено в саксия. По този начин няма да имате проблем с прихващането, тъй като корените са в почва и не се повреждат. Колкото по-малко е растението, толкова вероятността да се прихване е по-голяма. Ако искате да си купите по-голямо дръвче, има известен риск. И у нас вече се предлагат екземпляри с различна големина. Те, разбира се, са по-скъпи. В случая тук е препоръчително да проучите дали разсадникът предлага услугата засаждане на по-голям екземпляр и евентуално да поеме гаранцията за растението.

- Около 2-3 седмици преди засаждането изкопайте ямката, в която ще засадите растението. В зависимост от големината на кореновата система и почвата около нея са необходими още 20 см от всички страни.

- Най-отдолу в ямката може да поставите смес от добре разложен оборски тор и други минерални торове, с които подхранвате останалите растения в градината.

- Дръвчето се засажда на същата дълбочина, на която е било в контейнера.

- Важно е почвата около кореновата система да се уплътни много добре.

- След засаждането се полива обилно и при нужда се допълва с още почва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X