Напишете дума/думи за търсене

Пресните подправки на балкона се садят сега

Дойде време да засадим билки и подправки, за да разполагаме през цялото лято със свежи аромати и вкусове на трапезата си. Освен това по магазините връзка пресен босилек е между 1.50 – 2 лв, а това е цената, на която може да го купите за засаждане и при правилно отглеждане той да расте и да го имате винаги на разположение, когато ви потрябва. Лятната кухня обича свежите подправки, затова обърнете внимание на тази статия.

Билките и подправките се делят на едногодишни и многогодишни. Сред едногодишните са босилек, копър, резене, кориандър, а най-популярните многогодишни са розмарин, мащерка, мента, риган, чубрица, майорана, салвия, естрагон. Ако сте купили подправките в саксия, е добре да ги пресадите в по-голям съд, защото те обичат да имат пространство, за да се развиват добре. В момента е периодът от годината, в който може да ги изнесете на балкона или на двора. По-младите растения обичат повече топлина и повече напояване, но като се хванат, няма нужда да ги поливате толкова често и да се грижите да са на много топло. Поливайте ги, когато усетите, че горният слой на почвата им е станал сух. Подправките обичат пропускливи почви. Добре е на дъното на саксията да има дренаж от пясък или камъчета. Подрязвайте редовно стеблата им, но не повече от 1/3 от тяхната височина. За да стимулирате разклоненията, режете връхчетата до първото разклонение с листенца. За предпочитане е да ползвате керамични съдове, а не пластмасови, защото пластмасата се нагрява през лятото и това се отразява лошо на растенията.

Важно:

По принцип няма нужда да торите подправките, но ако все пак решите да го направите, никога не наторявайте суха почва. Първо поливайте растението, изчаквайте водата да попие надолу и тогава слагайте торната смес. Също така е важно да не торите със силно концентриран разтвор – най-добре следвайте указанията на опаковката и не мислете, че ако сложите повече тор, ще е по-добре. Напротив!

Босилек

Една от най-подходящите подправки за лятото, защото чудесно се комбинира със салати. Освен това ароматът му прогонва комарите. Босилекът се хваща от семена през пролетта. Когато стане около 10 см, се пресажда в саксия. Цъфти от юни до август. Изключително топлолюбив е не бива да го изнасяте навън, преди наистина времето да се стопли трайно. Полива се, когато горният слой почва изсъхне, а върховете на издънките се подрязват, за да се разклонява по-добре. Хубаво е листата му да се пръскат с пулверизатор през летните жеги, но най-добре сутрин.

Мента

Опитвали ли сте ягоди или малини със сметана и мента? Задължително трябва да пробвате. Ментата пасва на много летни десерти, както и на домашна лимонада и всякакви коктейли. Размножава се чрез засаждане на коренища през втората половина на октомври, но ако тогава не сте го направили, купете си готов разсад. Ментата обича влагата, затова я напоявайте редовно. Най-добре чрез капково напояване. Вирее на слънчеви места, но ако може да й устроите сянка през лятото, ще е още по-добре. Расте бързо и е добре да бъде засадена в дълбок съд.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X