Напишете дума/думи за търсене

Основни грешки в готвенето - втора част

Случват се и на най-добрите. Понякога бързаме, друг път сме разсеяни, грешките са нещо нормално. Хубаво е обаче да не ги допускаме от незнание. Затова сме събрали за вас някои от най-често допусканите грешки по време на готвене и ви желаем безаварийно и безгрешно представяне в кухнята!

Нарязали сте лука много преди готвенето и той е престоял. Това може да влоши вкуса на ястието, защото лукът започва да горчи, когато престои нарязан. Освен това е необходимо да го режете с много остър нож, за да не пуска прекалено сокове и отново да направи вкуса твърде остър.

Готвите месо, без да сте го размразили напълно. Голяма грешка, защото части от мръвката ще останат сурови, а други може да прегорят. Знаете вероятно, че драстичните методи за размразяване също не са препоръчителни, затова е най-добре да си оставите достатъчно време за размразяване, преди да се захванете с готвенето.

Замествате някоя съставка в рецептата с друга, без да имате представа какъв ще е резултатът. Да вземем брашното – не може да замените обикновено бяло брашно със същото количество пълнозърнесто, просто рецептата ви няма да е сполучлива. Или вместо аншоа – копърка. Дори различните видове гъби се приготвят по различен начин и изискват различни техники.

Използвате твърде малка дъска за рязане. Вероятно няма да ви е никак удобно и няма да нарежете продуктите както трябва. Освен това ще нацапате повече наоколо. Имайте вкъщи поне два размера дъски и нека едната да е по-голяма, поне с дължината на стандартен бял хляб.

Заменяте пресните подправки със сушени, или обратното. Замислете се – когато правите сушени чушки с боб, ще получите ли същия резултат с пресни чушки? Не, то е ясно. Голяма част от сушените подправки нямат изобщо вкуса на пресните, дори не напомнят. Това важи с пълна сила за кориандъра, ригана, джинджифила.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X