Напишете дума/думи за търсене

Основни грешки в готвенето - втора част

Случват се и на най-добрите. Понякога бързаме, друг път сме разсеяни, грешките са нещо нормално. Хубаво е обаче да не ги допускаме от незнание. Затова сме събрали за вас някои от най-често допусканите грешки по време на готвене и ви желаем безаварийно и безгрешно представяне в кухнята!

Нарязали сте лука много преди готвенето и той е престоял. Това може да влоши вкуса на ястието, защото лукът започва да горчи, когато престои нарязан. Освен това е необходимо да го режете с много остър нож, за да не пуска прекалено сокове и отново да направи вкуса твърде остър.

Готвите месо, без да сте го размразили напълно. Голяма грешка, защото части от мръвката ще останат сурови, а други може да прегорят. Знаете вероятно, че драстичните методи за размразяване също не са препоръчителни, затова е най-добре да си оставите достатъчно време за размразяване, преди да се захванете с готвенето.

Замествате някоя съставка в рецептата с друга, без да имате представа какъв ще е резултатът. Да вземем брашното – не може да замените обикновено бяло брашно със същото количество пълнозърнесто, просто рецептата ви няма да е сполучлива. Или вместо аншоа – копърка. Дори различните видове гъби се приготвят по различен начин и изискват различни техники.

Използвате твърде малка дъска за рязане. Вероятно няма да ви е никак удобно и няма да нарежете продуктите както трябва. Освен това ще нацапате повече наоколо. Имайте вкъщи поне два размера дъски и нека едната да е по-голяма, поне с дължината на стандартен бял хляб.

Заменяте пресните подправки със сушени, или обратното. Замислете се – когато правите сушени чушки с боб, ще получите ли същия резултат с пресни чушки? Не, то е ясно. Голяма част от сушените подправки нямат изобщо вкуса на пресните, дори не напомнят. Това важи с пълна сила за кориандъра, ригана, джинджифила.

Готвите със стари подправки. Те са много важни за всяко ястие и понякога се случва да се презапасяваме с тях, а това не е добре, защото изветряват. По-добре купувайте малки пакетчета, а пресните подправки съхранявайте във фризера в пликчета – някои от тях, размразени, имат същия вкус като пресни.

Използвате готови бульони. Те са изключително важна съставка в ястията, особено при супите, разбира се. По-добре си правете домашен бульон и го замразявайте във фризера, отколкото да разчитате на кубчетата, пълни с изкуствени съставки и доста лоши на вкус в сравнение с истинската храна.

Слагате всички съставки наведнъж. Това е често срещана грешка, но не бива да я допускаме. Защото някои съставки имат нужда от по-дълга обработка, затова следвайте рецептата – и като последователност, и като време за готвене на всяка съставка.

Често манджата ви загаря, а вие разчитате, че ще изчистите съда с тел. Може да го направите, но това съкращава живота на съдовете значително. А и при много търкане някои от тях отделят вредни за организма ни съставки.

Режете зелената салата на ситно и с нож, вследствие на което тя спихва и става лигава. Зелените салати е добре да се накъсват и да се овкусяват директно преди консумация, защото иначе ще сервирате нещо мокро и сплескано вместо красива салата. Същия резултат ще имате и ако не сушите напълно листата на салатата, преди да ги нарежете. За целта се продават дори специални уреди.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X