Напишете дума/думи за търсене

Основни грешки в готвенето (първа част)

Случват се и на най-добрите. Понякога бързаме, друг път сме разсеяни, грешките са нещо нормално. Хубаво е обаче да не ги допускаме от незнание. Затова сме събрали за вас някои от най-често допусканите грешки по време на готвене и ви желаем безаварийно и безгрешно представяне в кухнята!

Започвате да готвите, преди да се е нагрял достатъчно тиганът. Ако мазнината не е достатъчно добре нагрята, след това по-голяма част от нея ще попие в продуктите и ястието ще стане по-мазно и по-тежко.

За да спестите време, готвите на по-силен огън, отколкото е указано в рецептата. Това не е добре, защото някои продукти, особено месни, изискват определено време топлинна обработка, за да станат сочни и вкусни, а форсирането на процеса може да ги провали тотално.

Най-често срещаната грешка е да не се опитва гозбата, докато се готви. А може да сте забравили да осолите или сте прекалили с някоя подправка и е необходимо да компенсирате силния вкус с нещо друго.

Месите твърде дълго тестото. Това не е добре, защото при продължително месене се активира глутенът и тестото става твърдо и еластично.

Варите пастата в прекалено малък съд и спагетите например стърчат над водата. С това рискувате част от ястието ви да хрупка доста неприятно.

Варите пастата прекалено дълго. Вече на всички ни е добре известно, че царете на пастата – италианците, препоръчват тя да се приготвя „ал денте“. Това означава, че макаронените изделия трябва да са една идея сурови.

Оставяте пастата във врялата вода, след като изключите котлона. Също не е добре, защото термичната обработка продължава в топлата все още вода и пастата ще се превари, а когато е преварена, е доста лепкава и не така вкусна.

Не сте прочели внимателно цялата рецепта, преди да започнете да готвите. Най-често виждаме необходимите продукти и като сме сигурни, че ги имаме вкъщи, си мислим, че останалото е въпрос на половин – един час. Не е така – понякога се налага някои продукти да бъдат мариновани и да са престояли в марината една нощ, друг път на тестото се налага да „отпочине“ в хладилника за известно време и може да се забавим доста с вечерята.

Сотирате мокри зеленчуци. Водата от тях обаче ще се превърне в пара и ще сплеска зеленчуците. Те няма да имат вкус на сотирани, а по-скоро на задушени. Затова сотирайте винаги сухи продукти.

Препълвате тенджерата и това не позволява не само да разбъркате добре и да овкусите равномерно, но и влагата достига до отделните части от ястието по различен начин и няма да получите балансиран вкус.

Прекалено честото разбъркване на манджата също е грешка. Това може да скашка продуктите или най-малкото да нарани тяхната цялост и добър външен вид.

Режете месото по дължината на влакната. Особено начинаещите кулинари не са наясно с това правило. Когато режем месото по дължината на влакната, то става твърдо и жилаво. Важи най-вече за телешкото и овнешкото месо, но най-добре го спазвайте и за останалите видове.

Започвате да ядете месото веднага след приготвянето му. Това не е правилно, защото неговите сокове са се събрали по средата и така не им оставате време да се „разтекат“ по цялата пържола или съответното парче. Пилешкото месо има нужда от не повече от 5 минути „почивка“, но хубавата, качествена пържола трябва да си отдъхне поне четвърт час.

към втора част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X