Напишете дума/думи за търсене

Важни съвети за съхраняване на продуктите (втора част)

Много голяма част от продуктите запазват или губят своите качества според начина, по който ги съхраняваме. Затова прочетете внимателно тези съвети за съхраняване на продуктите и ги запомнете. Защото не е достатъчно да си купите домати за салата, за да сте сигурни, че ще хапнете здравословно. Трябва да знаете дали доматите може да се държат в хладилника, в близост до какви продукти не бива да ги слагате и т.н.

Наскоро ви представихме първа част от съветите за съхранение на продукти. Ето и останалите.

16. За да не изсъхва кашкавалът, затворете го в съд заедно с бучка захар.

17. Сухото сирене възвръща структурата си, ако го потопите за кратко в мляко.

18. Ако лимоните ви изсъхнат, потопете ги за малко в гореща вода, а след това ги завържете в кърпа, за да ги подсушите.

19. За да задържите лимоните дълго време свежи, поставете ги в купа с вода в хладилника и сменяйте водата през няколко дена.

20. Ако зеленчуците ви увехнат, преди да ги ползвате, ги потопете в хладка вода за около четвърт час и след това ги изплакнете със студена вода.

21. Съхранявайте прясното месо винаги отделно от готовите продукти и внимавайте да не капе върху рафтовете на хладилника и върху другите храни в него.

22. По-мазните меса имат по-кратък срок на годност. Например свинско може да се съхранява около 3 месеца във фризера, докато пилешкото и телешкото – 6 месеца.

23. Обезкостеното месо може да се съхранява по-дълго време, а и заема по-малко място в камерата на хладилника.

24. Царевицата може да съхранявате във фризер, но след кратка обработка. Почистете и обелете кочаните, сложете ги да поврят няколко минути, изстудете ги, подсушете ги хубаво и ги приберете в найлонови пликчета. След като ги извадите, оставете ги да се размразят и ги кипнете за още няколко минути във вода.

25. За да са винаги ароматни сладкишите ви, добре е винаги да имате подръка лимонови корички. Може да настържете лимоновата кора и да я затворите със захар в бурканче и да съхранявате в хладилника. Другият вариант е да ги замразите във фризера отново с малко захар.

26. Ако сте понатрупали повечко бутилки с вино вкъщи, съхранявайте го в легнало положение – виното трябва да бъде в постоянен контакт с корка. Внимавайте да не го държите близо до печка или парно, защото температурата, при която е добре да се съхранява, е между 5 и 18 градуса.

27. При резки и чести температурни промени виното увеличава и съответно намалява обема си и качеството му се разваля, затова дръжте бутилките на място със сравнително еднаква температура на въздуха и по възможност – по-висока влажност.

28. Ядките трябва да съхраняваме в добре уплътнени съдове по възможност от стъкло, глина или желязо. В тях не бива да влизат въздух и влага. Във фризера ще издържат до девет месеца и освен това там запазват полезните си качества, защото имат много ниско съдържание на вода и не може да замръзнат.

29. Ако имате възможност да запазите ядките заедно с техните черупки, те ще изтраят два пъти по-дълго. Най-бързо се развалят орехите и фъстъците, а най-издръжливи са бадемите и кашуто.

30. Подправките трябва да се съхраняват в добре затворени буркани на тъмно и сухо място. Ако пък имате пресни подправки, изсушете ги между два вестника и ги приберете в бурканче. Другият вариант е да ги измиете, да ги подсушите добре и да ги пазите в пликчета във фризера.

31. Много е важно как съхранявате сушените плодове, за да запазите полезните им качества. Опаковайте ги отделно едни от други и от време на време ги проветрявайте, за да не мухлясат. Не използвайте за тяхното съхраняване пластмасови кутии. Въздухът им не трябва да е нито прекалено сух, нито прекалено влажен.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X