Напишете дума/думи за търсене

Важни съвети за съхраняване на продуктите (първа част)

Много голяма част от продуктите запазват или губят своите качества според начина, по който ги съхраняваме. Затова прочетете внимателно тези съвети за съхраняване на продуктите и ги запомнете. Защото не е достатъчно да си купите домати за салата, за да сте сигурни, че ще хапнете здравословно. Трябва да знаете дали доматите може да се държат в хладилника, в близост до какви продукти не бива да ги слагате и т.н.

1. Сложете между картофите вкъщи няколко ябълки и така те няма да покълнат, дори да се наложи да престоят по-дълго.

2. Ако купите незрели банани и авокадо, сложете ги с две ябълки в един плик и на следващия ден ще имате напълно узрели банани и авокадо.

3. Лук, чесън, картофи, праз и тиква трябва да се съхраняват на тъмно. Ако нямате долап, може да ги сложите в малки чувалчета.

4. В хладилника и в пликчета, но с достатъчен достъп до въздух може да съхранявате моркови, броколи, карфиол, царевица, репички, цвекло, целина, спанак, тиквички, листни зеленчуци, добре узрели праскови, круши, сливи, киви.

5. Никога не дръжте доматите в хладилника.

6. Зелените подправки потапяйте като цветя в бурканче или във ваза.

7. За да узрее по-бързо ананасът и да стане по-сочен, съхранявайте го със зелените листа надолу, а не обратното, както сме свикнали да правим.

8. Някои плодове е добре да престоят вън от хладилника определен брой дни. Например бананите трябва да стоят отвън три дена и след това може да бъдат съхранявани в хладилника. За ябълките този период е пет дена, а за грейпфрута – седмица.

9. Когато поставяте плодове и зеленчуци в хладилника, разпределяйте ги в отделни торбички, иначе ще започнат много бързо да гният. Ягодите се съхраняват най-добре измити, нарязани и посипани със захар в хладилника.

10. Яйцата трябва да се поставят с острата част надолу или в оригиналната им опаковка, или в специално предназначеното за тях отделение в хладилника.

11. Ако намажете черупките им с масло или зехтин, тяхната годност се удължава.

12. Ако ви се счупи яйце, а няма да го ползвате веднага, прехвърлете го в чаша и долейте малко вода. Покрийте чашата и така яйцето няма да изсъхне.

13. Когато искате да съхраните в хладилника или във фризера риба, първо се уверете, че е напълно прясна. Това може да познаете по очите й – ако е прясна, те трябва да са бистри и изпъкнали.

14. Рибата се съхранява почистена и осолена в добре затворен съд.

15. Ако разполагате с качествено домашно прясно мляко, за да го съхраните по-дълго, сварете го първо с 1 лъжица захар на литър.

За още практични съвети, вкусни предложетия, срещи с любими кулинарни блогъри и разговори със специалисти търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни светивалентински брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X