Напишете дума/думи за търсене

Не на хаоса в кухнята: съвети за подреждане

Всички знаем колко бързо и лесно в кухнята настава пълен безпорядък. Възползвайте се от нашите съвети, които ще ви помогнат да подредите кухнята функционално, като всичко ви е подръка, без усещане за хаос.

В кухнята съхраняваме не само хранителни продукти, но и посуда, уреди, дребни вещи, които не ползваме постоянно, но не ни дава сърцето да изхвърлим. Ако кухнята ви не е с особено големи размери, вероятно постоянно сте в цикъла на разхвърляне и подреждане. Няколко дребни хитрости ще ви помогнат не само да спестите място, но и моментално да откривате вещите, които са ви необходими в процеса на готвене.

Подправки

Ако сте свикнали да съхранявате подправките в пакетчетата, в които се продават, вероятно се е случвало докато готвите да прехвърлите няколко пликчета в търсене на нужната ви мерудия. Често в тази суетня половината се разсипват по кухненския плот или пък изсипвате в ястието по-голямо количество от планираното. За да го избегнете, просто ги преместете в стъклени бурканчета. За да спестите място, вземете си бурканчета с магнити или пък на специална поставка. Ако надпишете бурканите, никога повече няма да бъркате босилека с ригана. И няма да се изкушавате да поръсите на око, вместо да гребнете с лъжичка. Още един плюс е, че така по-лесно ще следите нивото на подправките и ще си набавяте своевременно, когато забележите, че някоя от тях е на привършване.

Насипни продукти

Горният съвет важи с пълна сила и за зърнените храни, солта, захарта и макаронените изделия. Ако ги съхранявате в оригиналните им опаковки, се лишавате от възможността да пестите място, и повишавате риска при отваряне на шкафа някой пакет да се изсипе върху главата ви. Ако веднага след купуване ги прехвърлите в стъклени кутии или буркани, ще можете да ги подредите един върху друг в шкафа, като същевременно ще виждате продуктите. Още един вариант е да прикрепите капаците (на винт) на бурканите към долната част на кухненския шкаф – така бурканът ще се държи сам. Подобно решение ще създаде уютна атмосфера в кухнята.

Магнитна лента за кухненски прибори

Магнитната лента за ножове и други прибори е удобна, защото не се налага да ги търсите и винаги са пред погледа ви. Но забравете за тази идея, ако имате малки деца.

Организирайте шкафовете

Използвайте разпределите за шкафовете – това е отлично решение срещу хаоса в кухнята. Възможен вариант е вместо да слагате чиниите една върху друга в шкафа, да ги подредете на сушилня, поставена вътре в шкафа – така ще си осигурите по-лесен достъп. За да пестите място, дръжте тенджерите в отделно чекмедже от капаците им. Ако нямате достатъчно място, окачете тенджерите на стените, като ги превърнете в елемент от декорацията на кухнята. Още едно хитро решение за съхранение на капаците е на поставка за вестници и списания, която да приберете в шкафа с тенджерите – така всичко ще бъде на едно място.

За ъгловите шкафове, можете да използвате друга хитрост. Обикновено слагаме в дъното на шкафа вещите, които най-малко използваме. За да не се налага да бъркате на дълбоко в ъгловия шкаф, монтирайте въртящ се плот – така всички вещи ще ви бъдат подръка.

Дървени щайги за зеленчуци

Някои зеленчуци – като лука, чесъна, доматите, картофите – не е препоръчително да се съхраняват в хладилник. Оригинално решение са дървените винтидж щайги, които можете да подредите една върху друга, за да пестите пространство и да получите импровизиран шкаф.

Дъски за рязане

За съхранение на дъските за рязане (както впрочем и на капаците на тенджерите и тиганите), можете да използвате вътрешната стена на вратичките на кухненските шкафове. Разбира се, тях също можете да превърнете в елемент от кухненския декор, ако ги окачите на кукички, прикрепени към повърхността на стената.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X