Напишете дума/думи за търсене

10 съвета, за да сме фурии в кухнята

Никой не се е родил научен. Така мъдро се успокоявате, а после се мотивирате и изяждате с кориците и теорията, и практиката на предизвикателството, което ви се е опънало. Когато стане дума за готвене обаче, вдигате бялото флагче и се предавате без бой. Защото не ви бива в кухнята. Всъщност само трябва да поискате да е обратното.

Разчистете терена

Не ви е нужна кухня с размерите на голф игрище, за да приготвите храна в домашни условия. Но претрупаният плот с уреди и кухненски аксесоари по-скоро пречи, отколкото помага. Разтребете. Така ще си осигурите работно пространство за ръцете и ще подредите по-добре мислите си.

Упражнявайте се редовно

Отново и отново. Бъркайте бърканите яйца, докато най-накрая не им хванете цаката. Не се отказвайте от месенето на хляб само защото първите 100 пъти нищо не се е получавало. Апетитът идва с яденето, а успехът - с постоянството.

Наблегнете на любимата си храна

Ако не обичате да хапвате броколи, не се наемайте да ги готвите. Не че е голяма философия, но определено мотивацията и старанието ви с тях няма да са на ниво, резултатът вероятно също.

„Откраднете“ занаята от мама или от баба

Те няма да възразят, напротив. С готовност биха ви дали някоя изпитана рецепта и безценни хитрини кое как се прави.

Не се плашете от подправките

Без тях нищо не става. Ама нищо. Опитвайте различни комбинации и след време ще добиете усет кои мерудии се слагат на различните манджи и по колко.

Експериментирайте

Не е нужно да сте в мастър класа на някой кулинарен гуру, за да ви е разрешено да опитвате нови неща с готвенето. Не се спирайте, дори нищо да не излезе, опитът ви е безценен. Пък и така научавате какво да не правите в кухнята.

Не се хвърляйте във висшия пилотаж

Поне не в началото. Започнете да се учите с по-достъпни откъм сложност рецепти. Изкушаващо е да забъркате и някоя засукана, но не прибързвайте, за да не се разочаровате.

Подбирайте клиентелата си

Ако половинката ви не е от най-толерантните персони в кулинарен план, не го допускайте на първо време до произведенията си. Повикайте доверен приятел за дегустация. Поне докато не добиете увереност в уменията си, не бързайте да се представяте с ястия и на свекървата. За всеки случай.

Оборудвайте се качествено

Отнася се за тиганите, тенджерите, бъркалките и посудата, в която сервирате. Кулинарията е празник не само за стомаха, но и за окото. Освен това на палачинката не й е все едно дали се мъчи в тиган с надрано алуминиево дъно или в такъв с незалепващо покритие.

Позволете си да се изцапате

Голяма работа, че половината ви кухня е в брашно, а останалата в захар. Понякога, за да хванете риба, се налага да нагазите в реката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X