Напишете дума/думи за търсене

Домакински съвети от нашите баби и майки

Ето няколко идеи, които навремето са практикувани от нашите баба и майки в кухнята. С днешна дата повечето от тях със сигурност ще ви бъдат полезни.

1. За да ги запазите максимално време свежи пресните подправки, ги потопете за около 10 минути в съд със студена вода. След това ги нарежете на ситно и ги съхранете в добре затворен стъклен съд в хладилника.

2. Салатата от целина и морков са едни от най полезните. За да може организмът да преработи повече витамини и минерали, ги режете колкото се може по-ситно.

3. За да получите пухкаво картофено пюре, пасирайте картофите с преса още докато са горещи. Прясното мляко трябва също да е горещо, в противен случей пюрето ви ще стане сивкаво.

4. За да получите пухкави и бели като сняг белтъци, прибавете им една щипка сол.

5. За да стане месото ви по-сочно, по време на печене доливайте вода в съда, а не върху месото.

6. При по-дълго пътуване може да запазите сиренето свежо като го завиете в обикновена амбалажна хартия, след това в найлонов плик и го опаковате добре, за да не изтече саламурата.

7. За да отпушите кафеварката, изсипете равни количества оцет и вода в резервоара и включете да се изтича в каната, след което направете няколко цикъла с чиста вода.

8. За да почистите дълбоките вази, напълните ги с топла вода и изсипете на дъното една супена лъжица суров ориз. Запушете с ръка отвора и разтръскайте силно нагоре и на долу. След това изплъкнете обилно вазата.

9. Неръждаемото покритие на кухненската мивка ще заблести само с едно движение. Изтъркайте стените на мивката с напоена с газирана вода кърпа.

10. За да заблестят кристалните чаши, които са наследство от баба ви, ги потопете в смес от 1 част оцет с 3 части топла вода. След това ги оставете да изсъхнат на въздух – кристалът няма да има петна и ще изглежда като нов.

11. Ако децата ви не обичат каймак в прясното мляко, докато го варите, му сложете една щипка сол.

12. За да запазите пилето на фурна дълго време мекичко, го намажете обилно с масло и след това го завийте във фолио.

12. Пържените картофи ще поемат по-малко мазнина, ако преди това сте ги накиснали в прясно мляко.

13. Почистете загорялата тенджера като кипнете в нея оцет със сол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X