Напишете дума/думи за търсене

Два уреда, които ще улеснят живота на всяка домакиня (+рецепта)

Ако едно време разполагахме само с някой и друг тостер в кухнята, скаричка и чушкопек, то днес уредите, с които може да си улесним живота, са пъти повече. Блендер, сокоизтисквачка, мултикукър, крок пот, нутрибулет, машина за хляб, машина за сладолед, пасатор, машина за варене на ориз и т.н. С какво могат да ви бъдат от помощ някои от тях, говори дори само наименованието им. Но какви „услуги“ извършва мултикукърът например? А домашният робот? И нужна ли ви е сокоизтисквачка, ако имате робот? А може би роботът ще освободи място и от машината за хляб?

Мултикукър

Както и неговото име подсказва, мултикукърът готви множество ястия. Той има функции за яхния, кисело мляко, ориз, сладко и т.н. В него може да направите супа, да изпържите картофки, да изпечете сладкиш, да сготвите зеленчуци на пара. Едно от големите му предимства е отложеният старт и това, че след работа вкъщи може да ви очаква готово, току-що сготвено ястие.

Много домакини казват, че просто слагат съставките в мултикукъра, избират съответната програма и го забравят. Действително е така. Този уред ще извърши на едно място няколко неща, които иначе трябва да правите върху котлона или в котлона и фурната. Практически всяко ястие може да се сготви в него, стига да опознаете всичките му програми.

Предимства:

Уредът е идеален за заети домакини, защото предлага смесена термична обработка. Тоест не изисква отделното запържване, сваряване, сотиране и т.н. дейности на продуктите за едно ястие. Всичко се слага на едно място и само се сменят програмите при необходимост. Основно предимство, което се изтъква от тези, които го ползват, е, че не им се налага изобщо да бъдат в кухнята, докато обядът и вечерята им се готвят.

С него в кухнята ви ще стане по-чисто и подредено и няма да се налага да миете няколко съда при сготвянето на едно ястие.

Отложеният старт ви дава възможност да имате прясна гозба в най-удобния за вас момент.

Уредът запазва дълго време топлината на ястието, така че дори да приготвите манджата часове, преди гостите ви да дойдат, когато я сервирате, тя ще бъде като току-що извадена от фурната.

Ястията ви повече никога няма да загарят. Нещо повече – топлината в него се разпределя равномерно и храната ви ще бъде балансирано сготвена.

С мултикукър ще готвите с по-малко мазнина.

Вкусът на ястията, приготвени в мултикукър, е фантастичен. С особена сила важи за яхнии, супи, печени гозби и такива, приготвени на пара. Оризът и пастата също се получават много вкусни. Месото, което ще изпечете в този уред за няколко часа, ще стане крехко и сочно като мозък.

Този уред е перфектен, ако отивате на почивка или къмпинг, защото освен него няма нужда да взимате тенджери, котлони и тигани. Той е компактен и се пренася лесно. Макар да е големичък, всъщност е доста лек.

Ако искате да се храните по-здравословно, заложете на мултикукър. Той запазва в по-голяма степен полезните вещества на продуктите и не изисква почти никаква мазнина за готвене.

Уредът е енергоспестяващ.

Недостатъци:

Ако обичате печеното месо с коричка, едва ли ще я получите в мултикукъра. Месото ще бъде много крехко отвътре, защото то практически е приготвено на пара, но няма да е същото като от фурна. Затова пък винаги може да го пъхнете за няколко минути във фурната, когато е готово, и да се сдобиете и с коричка.

Не всички сладкиши се получават сполучливи в мултикукър, но пък има достатъчно рецепти, пригодени за уреда.

Уредът не е малък и е добре да имате голяма кухня, за да приютите в нея и мултикукър.

Рецепта за мултикукър

Пилаф с пиле и гъби

Необходими продукти:

3 ч.ч. ориз

3 пилешки филета на ленти

1 глава лук, нарязан

1 1/2 л. вода

50 г гъби на филийки

магданоз

сол и черен пипер на вкус

Заготовка 10 минути

Готвене 40 минути

Програма PILAF

Порции 4

Начин на приготвяне:

1. Сложете пилешкото месо и лука в съда за готвене. Добавете водата.

2. Натиснете MENU бутона, изберете PILAF програма за готвене. Затворете капака и натиснете START.

3. След 15 минути добавете ориза и гъбите.

4. 5 минути преди края на програмата добавете магданоза и останалите подправки.

5. Когато готвенето свърши, Multicooker автоматично преминава в режим KEEP WARM.

6. След като готвенето приключи, изключете уреда от кабела.

Кухненски робот

Не се лъжете, кухненският робот няма да обере трохите по земята, нито ще сготви вместо вас, но пък е незаменим помощник в редица други дейности. Разбира се, има различни видове кухненски роботи и ви препоръчваме, ако ще инвестирате в такъв уред, да отделите средства за по-скъп модел. Кухненски робот може за секунди да нареже зеле, моркови, цвекло, картофи, лук и всякакви други зеленчуци. Обикновено може да зададете формата и размера, но тази опция не съществува за най-евтините модели. С него може да забъркате тесто за кекс, за хляб, за соленки, за козунак. Той има отделни от основното тяло приставки, така че, купувайки един уред, вие се снабдявате с няколко – може да изхвърлите цитруспресата, сокоизтисквачката, блендера, мелничката за кафе и ядки, месомелачката, миксера и т.н. Търсете робот с възможно по-висока мощност. В никакъв случай не бива да е под 500 вата, най-добре от 1000 нагоре. Дисковете е добре да бъдат от неръждаема стомана, защото пластмасовите често се чупят.

Предимства:

Ще улесни значително работата ви в кухнята – ще стърже и реже вместо вас, така че зелева салата може да имате за секунди, а цвеклото няма вече да оставя червени следи по ръцете ви.

Зеленчуците ви ще бъдат нарязани в идеални форми – може да имате съвършените картофки за пържене и красива пъстра есенна салата от тънки лентички зеле, моркови и ряпа.

При месене на тесто съставките ще бъдат хомогенно смесени, а ръката няма да ви боли нито за минута от бъркане.

Може да мелите месо вкъщи, като сами ще определите големината на парчетата.

В този уред се съдържат няколко други важни кухненски уреда, така че с него ще спестите място в кухнята и средства за други кухненски помощници.

Някои модели позволяват допълнително да инвестирате в приставки, така че няма да се налага да плащате висока цена накуп.

С такъв уред на кухненския ви плот всичко ще е много по-чисто, защото няма да хвърчат зеленчуци при рязане или брашно при месене на тесто.

С избора на кухненски робот вие избирате здраве. Защото с него може ежедневно цялото семейство да пие смутита, сокове, да хапва повече салати, супи, може дори да си направите сами брашно или да добавите желаните от вас съставки, например ядки, в купешкото брашно и с това да подобрите качеството му.

Почиства се сравнително лесно и повечето модели могат да се мият в миялни машини.

Недостатъци:

Уредът заема доста място. Дори да си вземете по-компактно тяло, към него е добре да има приставки, които ще напълнят поне половин шкаф.

Не е много евтин. За да сте сигурни в качеството, не търсете кухненски робот под 300 лв. Трябва да внимавате също и за марката, както и за периода на гаранцията.

При доста от моделите след нарязване или рендосване на даден продукт част от продукта остава между стените на купата.

за още практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X