Напишете дума/думи за търсене

Историята на Марта Стюарт - как домакинята стана милионер

Марта обяснява на Марша Крос, позната ни като „отчаяната съпруга” Бри Ван де Камп, как се сгъва правилно фланелка

Имиджът на Марта Стюарт, олицетворяващ изтънчен начин на живот, прокрадва представата, че най-успешната домакиня в света е израснала в провинциалния лукс, който лъха от книгите и списанията й.

Биографичната истина за гуруто на домакините обаче не е толкова романтична.

Родена е в Джърси Сити – място по-известно с тежката си индустрия, отколкото с пасторалния си чар. Родителите й са учителка и фармацевтичен търговец от полски произход, който е болезнено амбициозен, когато става дума за петте му деца. Когато Марта е тригодишна, таткото Едуард я въвежда в дебрите на градинарството, а майка й е тази, която я учи как да плете и шие. Баба и дядо й дават първите уроци за това как се прави зимнина, а как се майсторят торти и пайове разбира от двойка пенсионирани пекари, които живеят в съседната къща. После ходете кажете, че първите седем са нищо работа!

Не стига, че всичко й идва отръки, ами Марта е и пълна отличничка. Това й спечелва частична стипендия за нюйоркския колеж Barnard College, където започва академичната си кариера с намерението да изучава химия. По-късно обаче се спира на специалностите изкуство, европейска история и история на архитектурата. Докато е студентка, Стюарт работи като модел, за да плаща разноските си. Две години, след като е започнала обучението си, тя се омъжва за студента по право Андрю, а четири лета след това, през 1965 година, се ражда дъщеря й Алексис.

След като решава, че е време да окачи на стената манекенските чупки и чалъми, Марта се отправя към Уолстрийт. В продължение на шест години бъдещата пътеводна светлина на безбройни съпруги работи като борсов посредник. Когато рецесията удря Уолстрийт през 1973-а, яростната защитничка на правата на животните и съпругът й, който вече е основал собствена издателска къща и е изпълнителен директор на още няколко, се местят в Кънектикът.

От мазето до империята...

Мис Стюарт като 10-годишно момиченце в анимационния сериал „Марта и приятели”. Филмът има за цел да насърчи девойките да се научат да готвят, като и да опитат от други занаяти.
Мис Стюарт като 10-годишно момиченце в анимационния сериал „Марта и приятели”. Филмът има за цел да насърчи девойките да се научат да готвят, като и да опитат от други занаяти.

Три години по-късно находчивата домакиня решава да запретне ръкави и започва свой кетъринг бизнес. За офис, работилница и щаб на фирмата й служи мазето на семейната къща. Отнема й само десет години, за да превърне гаражния бизнес в компания на стойност един милион долара.

Пробивът й се случва, когато съпругът й наема нейната фирма да обслужи премиерата на книга. Собственикът на издателството е толкова впечатлен от вкусотиите на Марта, че й предлага да напише книга.

През 82-а излиза първото й печатно откровение „Заниманието на Марта Стюарт”. Написано заедно с Елизабет Хоус, разточително илюстрираното издание става първата най-продавана готварска книга след „Да овладееш изкуството на френската кухня” – бестселъра на великата Джулия Чайлд. Една през друга излизат книги за предястия, пайове, сватби, коледи, градинарство и реставрация на стари къщи. Освен че е автор на домакински наръчници и рецептурници, Марта работи като редактор и автор на колонка в списанието „Красива къща”.

Докато сполуката гали рамото й, семейството й е подложено на упорити шамарени удари. 89-а е белязана с развода на Марта и Андрю Стюарт. Веднага след това обаче медийната фурия започва любовна връзка със сър Антъни Хопкинс. Любовта им приключва малко след излизането на шедьовъра „Мълчанието на агнетата”, защото Марта не може да се отърси от постоянната си асоциация, свързваща любимия й актьор с героя му – канибала Ханибал Лектър.

1990-а е годината, в която на бял свят се появява списанието Martha Stewart Living. В момента то се издава в двумилионен тираж. Гостуванията й в предаванията на Опра Уинфри и Лари Кинг водят до седмична рубрика в ранното шоу на CBS, както и до специализирани празнични шоута. Не закъснява времето, в което Марта получава собствен едночасов ефир, в който намества домакинските си хрумки. Благодарение на тези 60 минути Марта става не само нарицателно сред дамите, но и се превръща в еднолична индустрия. От мазето до империя, която през 1999 година пуска акции на борсата.

Обожествявана не само от домакините, но и от служителите си. Марта е разчувствана от посрещането на колегите си в първия си работен ден след затвора
Обожествявана не само от домакините, но и от служителите си. Марта е разчувствана от посрещането на колегите си в първия си работен ден след затвора

...през борсата, покрай затвора и отново на върха

Бизнес нюхът и уменията й като брокер й носят поканата да оглави Борда на директорите на Нюйоркската стокова борса. Само четири месеца по-късно обаче подава оставка, тъй като е обвинена в нарушение на вътрешните търговски правила, конспирация, измама и възпрепятстване на правосъдието. Докато трае процесът, Марта настоява, че е невинна по обвиненията в продажба на акции на био-фармацевтичната компания ImStock, тъй като получава вътрешна информация, че цената им ще падне. Глобена е с 30 хиляди долара, осъдена е на две години пробация. Пет месеца е под домашен арест с GPS гривна на крака и прекарва още толкова време в затвора. Акциите на компанията й се сриват, телевизионното й предаване е свалено от екран, а приходите на фирмата до толкова падат, че мнозина се съмняват, че ще може да се възстанови някога.

Емблематичният брой на списанието й, в който на корицата е облечена в затворническа униформа. Темите са: как да декорираме малки пространства, неустоими рецепти с хляб и вода и забавни идеи, включващи сребърни гривни.
Емблематичният брой на списанието й, в който на корицата е облечена в затворническа униформа. Темите са: как да декорираме малки пространства, неустоими рецепти с хляб и вода и забавни идеи, включващи сребърни гривни.

Находчивата бизнесдама използва пиарски оранжевото на затворническия си гащеризон и тясното пространство в килията като своя трибуна, от която да разчисти пепеляците, обградили някогашния й безупречен имидж.

След освобождаването й от затвора, Марта стартира ново ежедневно тв предаване, както и седмично шоу по сателитна радиостанция, в което слушателите могат да й задават всякакви въпроси. Издава книгата „Правилата на Марта”, в която вдъхновителката на милиони домакини на планетата разкрива стратегията си за това как се започва от нулата успешен бизнес.

През годините Марта Стюарт показва търпение и добро чувство за хумор, справяйки се с критиката и сарказма, съпътстващи живота на известните личности. Но тихият стоицизъм, който тя демонстрира по време на процеса, прослужените месеци в затвора, както и упоритостта, с която съгражда наново компанията си, й спечелват възхищението дори на хора, които никога не са си купували нейна книга или пък са гледали някое от предаванията й.

Марта Стюарт има повече влияние върху американците как да се хранят, забавляват, декорират къщите си и озеленяват градините си от когото и да е друг човек в историята на Щатите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X