Напишете дума/думи за търсене

Опра - нейната история

От беззащитно, бедно момиче Опра Уинфри се превръща в една от най-влиятелните жени в света, в първата цветнокожа дама, попаднала в класацията на “Форбс” за най-богатите хора, в журналист с огромна власт. Днес тя дори е желана за президент. Опра е символ на борбеност и амбиция. Тя е родена в изключително бедно семейство и е поверена на грижите на баба си, тъй като майка й дори не е пълнолетна. Когато е на девет, става жертва на сексуален тормоз от страна на братовчед си. Десетилетия по-късно самата тя разкрива, че е била тормозена в продължение на години. Когато е на 13 г., забременява, но детето й почива малко след раждането. Въпреки всички удари на съдбата Опра успява не просто да пребори собствените си демони, но и да се превърне във вдъхновение и пример за много жени по света. Затова не е изненада, че днес именно дамите я искат за президент на САЩ.

Проучване на института "Марист Пол" показва, че 50% от американците биха гласували за Уинфри, стига тя да се кандидатира за президент. Половината от допитаните са категорични, че биха я подкрепили особено ако се бори за поста с Доналд Тръмп. Въпреки това специалисти поясняват, че дори и голяма част от хората да признават, че биха я подкрепили, те все пак предпочитат тя да не се кандидатира, а да продължава да се занимава с медии и благотворителност. Сходни са данните и от проучване на института "Пъблик полиси полинг", което предвещава 47% за Уинфри срещу 40% за Доналд Тръмп по време на кампанията през 2020 г. И въпреки че мнозина споделят позитивно мнение с хаштага #Oprah2020, в социалните мрежи се появиха и мнения, че Опра би срещнала пречка по пътя към Белия дом единствено ако Мишел Обама реши да се включи в надпреварата. Това е една от другите големи мечти на много от американците, особено на дамите.

Интересното е, че според допитване за най-популярните дами, осъществено от "Галъп", на първите три места американците поставят Хилари Клинтън, Мишел Обама и Опра Уинфри. Според социолози всяка една от трите е с реален шанс да има огромен брой избиратели, ако се кандидатира за президент, но единствено ако не влязат в конкуренция една с друга, защото привличат горе-долу един и същи електорат. От обкръжението на Опра все пак отричат слуховете, че тя смята да се кандидатира за президент през 2020 г., но специалистите виждат в това просто добро разиграване на картите. Мнозина предричат реална възможност Уинфри да се превърне в първата жена президент на САЩ. Според изследователи тя ще бъде подкрепена от афроамериканците и от жените, но тепърва ще трябва да мисли стратегии как да привлече и вота на “средностатистическия бял мъж”.

Холивуд също твърдо застава зад Опра. На наградите "Златен глобус" тя бе почетена не просто като водеща, актриса и медиен специалист, а като истински предводител. Самата Уинфри говори не за кариерата и успехите си, а изнесе истинска политическа реч, която ескалира почти в проповед. В нея тя заяви: "Казването на истината е най-силното ни оръжие (…) Твърде дълго жените не бяха изслушвани и не им се вярваше, когато се осмеляваха да казват истината за злоупотребяващите мъже. Но времето на такива мъже изтече. Времето им изтече! Искам да кажа на всички момичета, че на хоризонта се задава нов ден. И когато този ден най-накрая настъпи, това ще е благодарение на много прекрасни жени, много от които са в залата тази вечер, както и на някои забележителни мъже, които упорито се борят да станат лидерите на новото време… Време, в което на никого няма да му се налага да казва "MeToo" отново."

Може би, когато заяви, че е дошло време за промяна, Уинфри все пак намекна за своите намерения да играе още по-важна роля за страната си. Тръмп прие с насмешка слуховете, че Уинфри може да се кандидатира за президент. Той заяви категорично, че я познава много добре и че тя никога не би се решила на такава крачка. А след това самоуверено добави, че дори и да се осмели да се изправи срещу него през 2020 г., той със сигурност ще я победи. Истината е, че Опра съвсем не се страхува да губи. Тя е изключително борбена и след всеки неуспех в живота си е рискувала още повече и още повече е работила, докато не постигне два пъти повече.

В своята реч пред випуск 2013 на Харвардския университет водещата говори за ползата от трудностите: „Помнете едно – няма такова нещо като провал. Провалът в даден момент е просто знак от живота да поемем в нова посока, по нов път. Разбира се, всеки от нас понякога се чувства в дупка и няма нищо лошо дори да сме потиснати… но за кратко. Дайте си време да страдате за това, което смятате, че може би сте пропуснали или загубили. Но помнете, че всяка грешка идва с поука и ни носи силата да станем хората, които сме предопределени да бъдем. Затова не се отдавайте прекалено дълго на отчаянието и страданието, а се посветете на следващия си ход. Изключително важно е да съумеете да слушате вътрешния си емоционален GPS, който ви казва в коя посока да поемете. Много е важно винаги да сте наясно не само какво искате да постигнете, а защо искате да го постигнете. И най-вече не се опитвайте да бъдете нечие копие, а следвайте сърцето си. Бъдете себе си.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X