Напишете дума/думи за търсене

Опра Уинфри - от бедното гето до милиардерския живот

"Бях съвсем малка, когато осъзнах, че ще трябва да се справям сама и че единствено аз съм отговорна за себе си. Бях твърдо решена да изживея живота си както аз искам", разкрива формулата на успеха си най-влиятелната медийна дама на Америка.

Жената, която владее до съвършенство бизнеса с емоции. Опра е извънбрачно дете на шофьор и малолетна. Родена е на 29 януари 1954 г. в едно гето. Растяла във вечен недоимък, но се научила да чете още на три години. Баба й, силно набожна протестантка, взела детето да живее при себе си в Мисисипи, защото майка й Вернита Лий трябвало да изкарва прехраната си като чистачка. Опра се върнала в гетото, когато трябвало да тръгне на училище. Там безработни "приятели" на майка й успеели да я изнасилят, когато била едва 9-годишна. Наркотици, секс и насилие бележат дните на детството й. Нищо не й било спестено. Изнасилил я и един от чичовците й. Забременяла на 14 години, но бебето се родило преждевременно и умряло скоро след раждането. Когато си спомня за тези години, Опра споделя: "Още не мога да си обясня какво ме спря да не потъна в блатото на престъпния свят".

Тогава за първи път в живота й се появил баща й, вече притежател на магазин за хранителни продукти. Взима я да живее при себе си, настоява да завърши гимназия и я подлага на строго възпитание. "Благодарение на него аз съм днес това, което съм".

На 17 години тя печели титлата "Черна Мис Тенеси". Учи театрознание и реторика в Нашвил и работи като говорителка в радиото. На 19 вече е първата черна новинарка в един частен канал в Нашвил. Скоро става ясно, че Опра е твърде емоционална за новинарка. Не успява да сдържи сълзите си, когато разказва за наводнения и убийства. Отнемат й новините и й дават да води токшоу. И още след първото предаване младата жена осъзнава, че е намерила призванието си. Шест години тя води сутрешното токшоу "Хората говорят". През 1984 г. предлагат на 30-годишната Опра да направи собствено токшоу в Чикаго. За кратко време "Шоуто на Опра Уинфри" печели милионна аудитория.

Магията на успеха й се крие в нейната емоционалност и умение да съчувства. Опра свободно може да плаче пред камерата, когато нечия съдба я трогва до сълзи или когато някой от гостите й плаче от мъка и вълнение. Водещата умее както никой друг да изтръгне дълбоки и интимни признания от майка на убиец или от пребита и уплашена до смърт съпруга.

Птичето на късмета каца за втори път на рамото й. Музикалният продуцент Куинси Джонс случайно гледа нейно предаване и остава страшно впечатлен от артистичното и емоционално присъствие на водещата. И веднага й урежда среща с големия режисьор Стивън Спилбъг. Така тя става и актриса. За ролята си във филма "Пурпурен цвят" е номинирана за Оскар за поддържаща роля. Получава роли и в телевизионни филми.

"Аз съм жена като всяка друга", повтаря водещата почти във всяко свое шоу. И от екрана споделя с американската нация своите болки, тревоги и страхове. Разказва за сексуалния тормоз, на който е била подложена, и за годините, когато е била зависима от кокаина, и за страха си да пътува със самолет. Нейната публика е щастлива, че звездата Опра й дава възможност да участва в живота й в добри и лоши дни. И когато е 61 кг, и когато е 90 кг. След няколко несполучливи връзки Господ чува молбите на Опра и й праща мъжа на нейните мечти - "добър, трудолюбив, любящ". Стедмън Греъм, бивш модел, сега шеф на PR агенция е неотлъчно до нея от 1986 г. В едно от своите шоута тя обявява годежа си, но двамата не бързат със сватбата. Опра обявява също, че иска да си осинови дете, но Стедмън не е съгласен и тя трябва да се съобрази с това.

Първата дама на американския шоубизнес е силно социално ангажирана. Със свои собствени средства тя подпомага цветнокожи творци и социалнослаби семейства. По нейна инициатива и упорито настояване през 1993 г. Конгресът на САЩ приема закон срещу насилието върху деца, известен като "Законът Опра".

В близкото й обкръжение се движат освен Куинси Джоунс и Бил Козби и Сидни Поатие. Кралицата на токшоуто досега е спечелила повече от 30 награди "Еми" и още много телевизионни отличия. Самата тя продължава да се снима в телевизионни сериали, а собствената й фирма "Харпо ентъртейнмънт" продуцира игрални филми и тв сериали.

Бизнесът също е нейна стихия. Никой не отказва покана на Опра. Мегазведи като Стивън Спилбърг, Барбара Стрейзънд, Мадона са били нейни гости. Майкъл Джексън даде на нея първото си интервю след 14 години мълчание. 90 милиона зрители са били участници "на живо" в емоционалната изповед на Джако.

През 90-те Опра е на върха на кариерата си. "Все още не мога да повярвам, че съм толкова богата", споделя тя с феновете си от екрана. Но добавя, че нейното лично щастие са кокершпаньолите Софи и Соломон, защото, докато е градила кариера, е пропуснала да роди дете. А може би просто не е успяла да преодолее травмата от преждевременното раждане. "Няма значение колко бани и тоалетни има сега къщата ми. Аз не мога да забравя, че съм израснала в една мръсна дупка", признава една от най-богатите жени в света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X