Напишете дума/думи за търсене

Тайната на сполучливия домашен хляб

Хлябът трябва да се удари 100 пъти в масата, докато се меси, за да стане вкусен. Така твърди поверието на старите баби. Сигурно е вярно. Вашата навярно не прави така, но всеки път вади от фурната пити, по-бухнали и вкусни от целия хляб на света. С тънка хрупкава коричка и приятен кафеникав тен.

Всеки занаят има тайни тънкости. Майсторлъкът задължава да се пазят зорко от очите и ушите на непосветените. И да се предават под сурдинка на талантливо изявените, че да не се похабят на вятъра. Е, не всеки е надарен по рождение, пък и дарбата често идва с опита.

Има начин да си спестите някое и друго разочарование и да повярвате в уменията си на пекар с няколко съвета от кухнята.

Месене с почивка

Всяка рецепта започва с инструкции за смесването на съставките, кое къде отива и по колко. При хляба обикновено вариациите не са чак толкова много и едва ли може фатално да се сбърка. Но има малка вещина. Замесете тестото, но не по-дълго от 3 мин. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине 20 мин. Така брашното може да поеме по-хубаво водата, а това е добре за отпускането на глутена – тестото се меси по-лесно и по-бързо. И се окислява по-малко, а това е важно за по-доброто качество и вкус на домашния хляб.

Бавно, но вкусно втасване

Както е известно, хубавото не става бързо. Същото важи и за хляба. Дайте му повече време да бухва за сметка на по-малкото добавено количество мая и захар. 1/2 ч.л. суха мая на 1 ч.ч. брашно е напълно достатъчна. Много рецепти препоръчват добавянето на захарта за активиране на шупването, но сладките кристали карат маята да се задейства твърде бързо и доста бурно, а това влошава вкусовите свойства на хляба. Вместо да предизвиквате буря в купа с брашно, смесете част от него с цялото количество мая, което сте предвидили за хляба, и направете каша с малко вода. Оставете я да удвои обема си и замесете хляба.

Тестото обича на екватора, но се чувства добре и при пингвините

Повечето домакини биха го сложили да увеличи обема си на топло. Завито с няколко ката кърпи, опаковано и завързано в плик за печене, във фурната на минимална степен, в миялната машина след приключване на миенето на чиниите. И биха постигнали добри резултати.

Ако имате обаче малко време в излишък, завийте приготвеното тесто с фолио и му дайте възможност да поеме дъх за 1/2 час на стайна температура. След това го сложете да поспи в хладилника през нощта. На студено тестото забавя ферментацията си и позволява на вкуса да се развие. На сутринта го върнете към стайната температурна реалност за 1 час и тогава пристъпете към оформяне и печене.

Не забравяйте, хлябът е срамежлив и предпочита да не се надува, когато в него има много сол или пък захар. Когато е изложен на твърде висока температура по време на втасване или е замесен с вода от чешмата (тя често е с високо съдържание на хлор).

Втасване втори дубъл

Приложете хватката с почивката отново. Размесете за кратко веднъж бухналото тесто и го оставете покрито с фолио за 20 мин. След това оформете и му дайте шанс да се докаже във втасването за още 1 час. Накрая може да го украсите с няколко прореза най-отгоре. За това, разбира се, ви трябва много остър нож. Такъв за пица върши чудесна работа, а защо не и ножица.

Разпалете жарта предварително

Печете хляба винаги в загрята фурна, но бъдете внимателни с температурата. Всяка фурна има свое виждане за нея според стопанката й. И ако 200-220?С са достатъчни за печивата на една, съвсем не означава, че резултатът ще е същият за друга. Майсторлъкът идва от правилото, че температурата в началото на печенето трябва да е по-висока, а след 30-40 да се намали. Така кората на хляба ще остане тънка. А за още по-забележителни резултати в печенето сложете на дъното на фурната малък съд с вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X