Никулден е един от най-обичаните празници в България, посветен на Свети Николай, покровител на морето и рибарите. На трапезата неизменно присъства рибата – символ на здраве, плодородие и благополучие. Тази рецепта съчетава класическата рибена чорба с елегантен морски нюанс, добавяйки скариди за изтънчен вкус, който ще зарадва цялото семейство.
Продукти за 6–8 порции:
1 кг смесена риба за чорба (ципура, кефал, сафрид – почистена и нарязана на парчета)
200–250 г почистени скариди
1 средна глава лук
2 моркова
1 стрък целина
1 червена чушка
3–4 скилидки чесън
2–3 домата или 2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. ориз
3–4 с.л. олио или зехтин
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
няколко стръка магданоз
1,5–2 л вода или рибен бульон
Начин на приготвяне:
Нарежете лука, морковите, целината и червената чушка на дребно. Загрейте олиото в дълбок съд и запържете зеленчуците за 3–4 минути, докато омекнат. Добавете червения пипер и доматите (или доматеното пюре), разбъркайте добре и оставете на слаб огън 2 минути.
Налейте водата или бульона и оставете да заври. Добавете рибата, намалете огъня и гответе 10–12 минути. Добавете ориза и оставете чорбата да къкри още 10 минути, докато оризът е почти готов. Добавете скаридите и варете още 2–3 минути, докато придобият розов цвят и са готови за консумация. Подправете със сол, черен пипер, нарязан чесън и магданоз. Разбъркайте внимателно и оставете чорбата да почине за няколко минути преди сервиране.
Можете да добавите няколко капки лимонов сок при сервиране за свежест. За по-интензивен вкус на морето, използвайте рибен бульон вместо вода. Чорбата се сервира топла, със свеж хляб настрани – истинска празнична наслада.

Коментари (0)
Вашият коментар