Напишете дума/думи за търсене

Сьомга за Никулден с български характер

Снимка: Pixabay

Никулден е един от най-почитаните български празници. На този ден рибата присъства задължително на трапезата, защото се свързва със закрилника на моряците и рибарите – Свети Николай Чудотворец. Макар традиционно да се приготвя шаран, все повече българи се насочват към по-леки и съвременни риби като сьомгата. С малки адаптации тя може да се превърне в празнично ястие, което съчетава модерни вкусове с типични български аромати.

Необходими продукти:

за 2 порции

2 филета сьомга (180–200 г)

2 с.л. соев сос (остава за основа, но намаляваме, за да не доминира)

1 с.л. мед

1 с.л. зехтин или шарлан (студено пресовано слънчогледово олио)

2 скилидки чесън, пресовани

1/2 ч.л. сух девесил – най-българската подправка за риба

1 щипка чубрица (по желание – много приятно "закръгля" вкуса с меда)

1 ч.л. настърган джинджифил или 1/3 ч.л. сух

сокът на 1/2 лимон

1–2 с.л. бяло вино – типично за българските рибни ястия

черен пипер

щипка лютив пипер

пресен магданоз или зелен лук за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Марината с български привкус

Смесете соевия сос, меда, олиото/зехтина, чесъна и джинджифила, лимона, черния пипер, лютото, девесила и бялото вино.

Бялото вино и девесилът променят профила от азиатски към „празнично-български".

2. Оставете сьомгата да се маринова 15-30 минути - достатъчно да поеме аромата.

3. Загрейте мазнината в тиган и гответе 3-4 мин от страната с кожата, 2-3 мин от другата.

4. Излейте маринатата да покъкри – бялото вино ще даде типична за българска кухня леко винена киселинност.

5. Ако искате, може да я изпечете във фурната на 200°С за 12-15 мин.

Сосът с мед и вино образува тънка, ароматна глазура – много подходяща за Никулденска трапеза.

6. Поднесете с ориз с масло, задушени картофи с копър, салата от кисело зеле, печени зеленчуци с шарлан или с маслини и лимон – класика на българската празнична трапеза.

Тази адаптирана рецепта е подходяща за Никулден, защото съчетава две важни неща – уважение към традицията и стремеж към по-лека, съвременна кухня. Сьомгата остава сочна, ароматът е едновременно модерен и домашен, а цялото ястие напомня, че празничната трапеза може да се обновява, без да губи българския си дух.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X