Напишете дума/думи за търсене

Какво разкрива разхвърляният дом за нас

Независимо дали обичате или мразите да чистите, психолозите са намерили начин да разберат доста за нас по тази характеристика.

Вече може да разгадаете отсрещния само по начина, по който той съхранява дрехите си и подрежда шкафовете у дома.

Кои са най-популярните ежедневни навици, които хората имат и психологическите характеристики, които те разкриват за тях.

Всичките „боклуци“ са скрити в чекмеджета, шкафове и кутии

На пръв поглед апартаментът или дома може да изглеждат перфектни: чист под, книги, подредени по височина, подходящ килим. Но ако ви се удаде възможност да погледнете в кухненското чекмедже или рафт в гардероба, най-вероятно ще видите счупени ножици или химикалки, стари кредитни карти или смачкани дрехи.

Хората, които „подреждат“ по този начин дома си, може да бъдат наричани драматични. Те обичат да показват най-добрите страни на личността си и правят много неща преди всичко, за да впечатлят другите. За тези хора е по-лесно да скрият всички стари и безполезни неща, вместо да се отърват от тях или да ги подредят и сортират. Често за тях е по-важно да направят мястото си привлекателно за гостите, отколкото да го изчистят.

Липсва дори най-бегъл помен от обновяване

Някои хора прекарват години, живеещи в апартаменти с развалени кранчета, старомодни тапети и свръхизносени мебели. Те често се отнасят към дома си като временен - планират да се преместят в друг град, да намерят работа в чужбина, да си купят по-голямо жилище или просто чакат живота им да се промени.

От психологическа гледна точка тези хора са склонни да живеят в бъдещето и го гледат през розови очила. Те третират настоящето като временен дискомфорт, който просто трябва да понасят. От друга страна, такива индивиди често нямат солиден план, свикнали са да живеят по този начин и постоянно се надяват на някаква външна помощ, която ще промени положението им.

Разхвърляно работно място

Работното пространство е едно от най-интересните места в апартамента по отношение на психологията. Някои хора подреждат всичко по папки, подредени върху рафтове. Други смесват всичко. Хартии, химикалки, чинии, моливи, лаптопи - тези вещи са навсякъде из къщата и са потънали с прах. Това може да означава висока самочувствие и незрялост.

Но дори бюрото ви да е разхвърляно, но все още може активно да работите и лесно да намерите всичко, от което имате нужда, това може да е показател за творческа и изобретателна личност.

Мивката, кошът за пране и кошчето за боклук са пълни

Много малко хора могат да кажат с чиста съвест, че обичат чистенето. Но някои хора го мразят толкова много, че в дома им става страшно - събират целия боклук на балкона през зимата или не мият посудата си, докато не свърши и последната чиста чиния.

Отлагането е проблем, с който много хора трябва да се справят. Ако сте забелязали, че понякога отлагате ежедневните си задачи, опитайте се да започнете с малки неща. Мийте съдовете веднага след хранене, хвърляйте боклука всеки ден - това формира здравословния навик да правите всичко навреме. Ще имате нужда от този навик в работата или във взаимоотношенията си с други хора.

Усещане, че никой не живее там

Домовете на някои хора изглеждат, че се използват само като места за сън. Мястото може да е чисто, с много малко мебели и почти без прибори. Понякога дори не разполагат с печка, хладилник или други необходими неща.

Ако мястото изглежда празно, но въпреки това е обитаемо, това може да загатва за някои психологически проблеми. Един от тях е незрялостта - обитателят все още чака някой да се появи и да направи мястото уютно за него.

Остатъци от храна в кухнята

Кухнята трябва да бъде най-чистото място в къщата, защото там се храним и готвим. Мазни петна, остатъци от храна, петна от чаши за кафе и чай - всичко това не само прави мястото да изглежда зле, но може да бъде и опасно за нашето здраве.

А понякога проблемът не е просто мързел. Много проучвания доказват, че почистването на къщата рядко е един от признаците на депресия. Хората не разполагат с енергия, за да поддържат дома си чист, те не чувстват, че е важно и не смятат, че заслужават да живеят на чисто място.

Мръсна баня

Само един поглед към банята е достатъчен, за да каже доколко се грижи собственикът на дома не само за тялото си, но и за психологическия си комфорт. Чистата баня е индикатор, че тя се използва редовно. Душ гелове, различни масла, висококачествена паста за зъби, кремове за лице и лосион за тяло - всичко това означава, че този човек се грижи за себе си. Ако единственото нещо в банята е бръснач с някаква изсушена пяна върху него или парче сапун, това не означава, че човекът е депресиран. Най-вероятно той наистина е стресиран и няма много време да се грижи за това как изглежда.

Твърде много вещи

Някои хора трудно се сбогуват с нещата, които обичат. Вероятно сте влизали в такива апартаменти – вехти сервизи за чай, които никой не използва, стари мебели, заемащи място на балкона, античен велосипед, който никой не е карал дълго време, и други безполезни неща.

В най-добрия случай това поведение е показател за консервативна личност, която не иска да се променя. Най-лошият сценарий е, когато човек има тенденция постоянно да носи безполезни неща у дома. Това е признак на компулсивно поведение и невроза.

И още

Пространството е прекалено чисто

Има хора, които нямат нищо против да почистят банята си или да почистят килима в свободното си време. Разбира се, няма нищо лошо в желанието да се живее в чисто пространство, но ако човек обръща твърде много внимание на това, това може да означава някои проблеми. Обикновено тези хора не са фенове на гостите, защото може да повредят нещо или да преместят нещо и да нарушат идеалния ред.

Това поведение може да издава склонност към перфекционизъм. Ако апартаментът се почиства редовно поради страха от микроби и мръсотия, този човек изпитва тревожност. Понякога почистването помага за справянето с нея и помага за разсейване от неприятните мисли, затова хората го правят толкова често.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X