Напишете дума/думи за търсене

Кризата на средната възраст е по-свирепа при жените

Свикнали сме да свързваме кризата на средната възраст с мъжете, с техния ужас от остаряване и оплешивяване, необмислени покупки на мотори и спортни коли и драматични влюбвания в други жени. Странно е, че толкова малко се знае за кризата, през която преминават жените след 40-45-годишна възраст. Защото тази криза често е много по-свирепа от мъжката. Причините са същите като при мъжете, но и по-сериозни, защото за разлика от тях ние губим възможността да се възпроизвеждаме, а тази възможност до голяма степен симулира безкрайността на живота в нашето подсъзнание.

Мит ли е кризата на средната възраст?

Психолозите не считат този тип емоции за диагноза на психичното здраве. Лошото е, че твърде малко хора изобщо идентифицират проблема. В Щатите например едва 25% от хората признават, че минават през такива състояния. В същото време множество проучвания и статистики обозначават нивото на щастливост като най-ниско именно в средата на живота. След 50-55-годишна възраст обикновено отново се връщаме към хармонията и радостта от живота.

Как изглежда при жените?

Жената става необичайно чувствителна, а ако е чувствителна по природа, става непоносимо ранима. Плаче с повод и без повод, насълзява се дори от прогнозата за времето, струва й се, че никой не я харесва, цени, обича. Все по-рядко се харесва в огледалото и няма никаква представа какво е харесала някога в мъжа до себе си. Жената с криза на средната възраст преживява истинска драма от порастването на децата си – на нея буквално й се струва, че животът е свършил и не я чака нищо хубаво повече. Тя изпитва неудовлетворение в работата си и започва да се съмнява дори в приятелите си. Тя е раздразнителна, често страда от хранителни разтройства и предприема твърде емоционални действия като например това да си увеличи гърдите, да напусне хубавата си работа и т.н.

Причините

Отчасти причините за кризата са чисто физиологически. Преди и по време на менопаузата се променят нивата на хормоните и това може да доведе до нарушения в съня, променливи настроения и снишени енергийни нива. Менопаузата може да ни направи по-малко паметливи, да предизвика безпокойство и повишаване на теглото – идеални предпоставки за криза.

Емоционалните причини също не са за пренебрегване – сред тях са развод, загуба на близък, емоционални сривове, разочарования, синдром на празното гнездо и т.н.

Постоянното насаждане на ценността на младостта също не помага. Във всички реклами героините са максимум на 25, във всички статии (освен в тази) снимките са на модели под 25, и жените на средна възраст започват да се чувстват невидими, незначими. Освен това обичайно остаряването придава на мъжете един определен чар, който при нас липсва. На негово място обаче – бръчки в изобилие, целулит – колкото ти душа иска, и все по-рядко някой ти подсвирква палаво на улицата. Не че е най-важното нещо как изглеждаме, но понякога не си даваме сметка как нашето сриващо се постепенно самочувствие на млади и хубави ни въздейства на дълбоко емоционално ниво.

Как да си помогнем

В една от своите книги Барбара Тейлър пише: „Ами ако мога да проследя един от най-големите си страхове до края на пропастта, да си поема дъх и да продължа? Има ли шанс да се изненадам от това, което ще се случи след това?” Кризата на средната възраст е една от добрите възможности да разберем.

Като начало посетете своя лекар, за да обсъдите възможностите да се касае за хормонални нарушения и заболявания или психически такива. Може да ви предпишат хормонална терапия или антидепресанти. Ако нямате необходимост от такива, си намерете добър психотерапевт. Разговаряйте с него за чувствата си, споделяйте всичко, което ви прави впечатление, и ще се учудите как стъпка по стъпка ще облекчите не само симптомите на тази криза, но и на други свои вътрешни дефицити, за които преди не ви е оставало време да се погрижите.

Разговаряйте с други жени на вашата възраст. Ще установите, че дори хора, които привидно нямат никакви проблеми, изпитват тъга и носталгия, както и страхове много често. Споделяйте с тях, смейте се заедно и така ще бъдете взаимно много полезни.

Излизайте по-често в природата. Може да ви звучи като клише, но действа. Природата е един от най-силните антидепресанти, така че отделяйте време за разходки и пътувания. Освен това излагането на слънце снабдява организма с витамин Д, липсата на който често води до потиснатост.

Спортувайте! Ако не сте спортна натура, променете се. Самата промяна ще ви освежи, а спортът ще свърши останалото. Открийте вашата активност – може да е фитнес или колоездене, а може би нещо по-леко като йога. Всъщност ако трябва да поставим някой съвет на първо място, ще е този. Спортът вълшебно преобразява тъжната жена на 45 години. Да не говорим какво прави за нейното тяло. И подсвиркванията може отново да започнат!

Грижете се повече за себе си. На първо място обърнете внимание на храненето си. Колкото по-здравословно започнете да хапвате, толкова по-добре ще се чувствате. И физически, защото ще сте по-здрава, и емоционално, защото грижата за себе си е любов към себе си. А любовта прави чудеса и не търпи тъгата.

Освен това обърнете внимание на кожата си. Отидете на дерматолог и направете консултация за нуждите на вашата кожа. Отделете време за масажи, за спа, за любимите ви неща, които винаги са били оставяни последни на опашката. Сега вие сте първа на опашката – дайте си любов и грижа!

Напишете в една тетрадка нещата, които сте постигнали. Не само дипломите и наградите – малките неща също. На кого сте помогнали да си намери работа, на какво сте научили децата си, на какви места сте пътували, какви книги сте прочели и т.н. Този период не е единственият период в живота ви – имали сте и други, постигнали сте неща и тепърва ще постигате.

Никога не е късно да бъдем това, което бихме могли да бъдем, нали така? Ако изпитвате неудовлетворение, помечтайте и поемете на ново пътешестие. Запишете се на онлайн курс, направете проучване за роман, отворете малка цветарница. Не е задължително да подлагате на риск семейството си заради някаква щура мечта, но с разум и добре обмислени действие вие имате шанс да отворите още една нова и красива страница от живота си. Успех!

И запомнете: бъдете МИЛА със себе си! :)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X